Прочитај ми чланак

Гас и струја дижу цене грејања и преко 30 одсто

0

Топлане у Србији су због поскупљења гаса принуђене да повећају цене грејања, неке од њих 60 су то већ урадиле, а неке чекају одобрење на захтеве за корекцијом и за више од 30 одсто, рекли су данас Бети у топланама.

Директор Суботичке топлане Саша Петковић рекао је да је та топлана кориговала цене грејања од 1. октобра за око 15,5 одсто.

„Поскупели су гас, струја, услуге, материјали, били смо принуђени да повећамо цене грејања. Фиксни део цене је повећан са 31,54 динара на 35,90 динара по квадрату или за 14 одсто, а варијабилни са 5,70 динара на 6,67 динара по мегавату или око 17 одсто, укупно цена је у просеку порасла 15,5 одсто“, рекао је Петковић.

Топлана Шабац је, због повећања цене гаса за њу четри пута од прошле године за укупно скоро 50 одсто, и цене струје за 35 одсто, подигла цене грејања од 1. августа, у просеку за 32,6 одсто.

Топлана Мајданпек спада у ретке које нису повећале или за сада не планирају повећање цене грејања. Директор тог предузећа Ђорђе Рошкић рекао је да топлана користи као енергент, биомасу и да је склопљен уговор за испоруку по истој цени као и прошле године.

Он је рекао да је цена грејања по квадрату 106 динара са порезом на додату вредност и да је са локалном самоуправом договорено да се цене не подижу.

„Са општином смо договорили да не повећавамо цене грејања, пратимо кретање цена, а ако буде требало добићемо субвенцију локалне самоуправе“, рекао је Рошкић.