Прочитај ми чланак

Фискални савет Србије: Струја и гас би требало да поскупе 15-20%

0

Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је да је у случају Србије светска криза само оголила домаћу кризу са струјом и гасом који би морали да поскупе да би се спречило гомилање губитака ЕПС-а и Србијагаса.

„Овај пораст цена од 15-20 одсто би обезбедио да ЕПС не направи додатних 500 милиона евра губитка за целу сезону“, навео је Петровић за ТВ Инсајдер и нагласио да повећање цене има смисла само уз структурни заокрет у пословању тог предузећа.

Рекао је да би повећање цена требало да значи заокрет у социјалној политици, те објаснио да релативно ниску цену сада плаћају и они који треба да буду субвенционисани, али и сви који би морали да плате пуну цену.

Петровић је рекао да је последњи извештај показао да је грађане коштало милијарду евра пословање ЕПС-а и Србијагаса, односно оно што се, како је навео, назива социјална цена струје и гаса.

Казао је да постоје опције да губитак ЕПС-а иде или у буџет, па онда сви грађани да то плате подједнако без обзира колико троше или да се, како је навео, бар за следећу сезону тај трошак сада пренесе на цене.

Петровић је рекао да тек 10-15 одсто потрошње гаса иде директно на домаћинства, а остатак на привреду и на електране.

“На 15 одсто поскупљења би инфлација порасла за 1,5 одсто”, додао је он.

Према његовим речима, пораст цене био би узалудан и не треба га чинити ако ће довести поново до пораста плата у ЕПС-у, и како је казао, даљег толерисања свих неефикасности и злоупотреба, као и сумњивих јавних набавки.

“Цене има смисла подизати једино ако је то први корак у структурном заокрету везано за пословање ЕПС-а”, сматра он.