Прочитај ми чланак

„Филип Морис“ и банке уништиле српског сељака!

0

filip-moris-duvan

Произвођачи дувана у околини Ниша према судској одлуци мораће да плате милионске износе нишкој Фабрици дувана за опрему и машине које су узели, иако због неисправног семена касније нису могли да организују производњу.

Једна судска одлука изазвала је велики протест произвођача дувана на југу Србије. У нишком Апелационом суду пресуђено је да педесетак произвођача дувана мора да плати милионске износе компанији „Филип Морис“ за преузету, а неплаћену опрему и механизацију. „Дуванџије“ из околине Ниша, Мерошине, Житорађе и других места и градова у долинама Јужне Мораве и Топлице сматрају да су оштећени овом судском одлуком а да нису криви:

– Потписали смо 2001. године десетогодишње уговоре са Фабриком дувана Ниш о производњи дувана. Фабрика се обавезала да нам обезбеди опрему, семе, хемијске препарате и стручну помоћ за производњу, а по уговору требало је да ми испоручујемо сирови дуван и на тај начин отплаћујемо преузете инсектициде, семенску робу и опрему. Годину и по касније од Фабрике дувана добили смо неисправно и семе без декларација од којег су наше њиве заражене, а целокупна производња пропала. Због тога смо 2004. године тужили нишку фабрику. Фабрика је изгубила спор и била дужна да нам исплати сву насталу штету.

Компанија „Филип Морис“, која је у међувремену купила нишку Фабрику дувана исплатила нам је причињену штету, али је одлучила да с нама раскине уговоре због тужби и судских поступака које смо покренули, што је учињено 2005. године. Свака сарадња са нама је прекинута и ми нисмо могли да отплаћујемо опрему и остало. Одлучили смо да тужимо „Филип Морис“ због једностраног раскида уговора, а компанија је контратужбом од нас тражила наплату опреме и механизације коју смо преузели. Коначно, ових дана је у Апелационом суду донета судска пресуда у корист Фабрике дувана, тј. „Филип Мориса“, испричао нам је Љуба Николић из Житорађе, који на основу пресуде треба да плати америчкој компанији у Србији 15.000 евра.

А Небојша Милић, из села Баличевац, код Мерошине судском пресудом обавезан је да исплати компанији „Филип Морис“ око 40.000 евра:

– Узео сам две сушаре за дуван и два система за наводњавање. Та опрема вреди дупло мање него што ја треба да платим компанији. Питам се у име свих нас који смо на овај начин настрадали како је било могуће да производимо дуван на зараженим парцелама, или како смо уопште могли да отплаћујемо узету опрему када су са нама раскинути уговори – пита се Небојша Милић.

У образложењу одлуке Апелационог суда истиче се посебно да „произвођачи дувана нису амнестирани чињеницом да нису могли да производе ову културу“. Наводи се да су „опрему могли да отплате испоруком других пољопривредних производа“, као и да „после раскида уговора нису вратили Фабрици дувана преузету опрему, чиме су изразили намеру да је задрже“. Зато ће морати да је плате…

У компанији „Филип Морис“ директор правне службе Миша Виторовић рекао је да „медијски иступи и изјаве у јавности у вези са судским предметима који се тренутно воде пред судом у Нишу, а по тужбама произвођача дувана представљају отворен притисак на правосудне органе и покушај да се утиче на одлуке суда“. Виторовић посебно истиче:

– Компанија „Филип Морис“ верује у самосталност и независност судства и, као ни до сада, својим изјавама неће утицати на судске поступке који су у току. У потпуности поштујемо законе и поступаћемо у складу са свим правоснажним пресудама судова, као и у складу са свим осталим одлукама органа Републике Србије – рекао је Миша Виторовић.

(Двери)