Прочитај ми чланак

ЕСТРАДА НА УДАРУ ПОРЕЗНИКА: Певачима одузимају виле, бунде и џипове …

0

srpska estrada 8

Нема повлашћених Посебну пажњу обратићемо на њихову имовину, и уколико није у складу са приходима, може им бити одузета, најавио први порезник Србије.

Естрадна сцена могла би у наредним месецима да претрпи озбиљне пореске ударе, након чега би јавност коначно сазнала да ли је тачно да се у овим круговима годишње утаји и до 87 милиона евра пореза.

Анкета Да ли подржавате најављени порески удар на естраду?

Сања Петровић (49), секретарица
* Наравно. Плаћају мало пореза у односу на зараду коју остварују. Треба да плате порез на све што зараде. Нама секу струју, њима не.

Валентина Васић (40), спремачица
* Подржавам. Кад ја плаћам порез на своју зараду и редовно ми узимају, зашто да они који много зарађују не плаћају.

Бојан Цветковић (18), ученик
* Подржавам, треба да плаћају. Зашто да они који имају огромну имовину буду поштеђени кад обични грађани морају све да плаћају.

Наиме, први порезник Србије Марко Маринковић најавио је да се креће у унакрсно испитивање имовине и прихода естрадних личности. Тако ће постати јасно на који начин наше звезде себи омогућују велелепне виле, луксузна возила, накит и гардеробу, а истовремено тврде да регуларно измирују своје пореске обавезе на гостовањима у иностранству или у Србији.

– Ми ћемо у наредном периоду контролисати физичка лица која приходе остварују јавним уметничким наступима. Посебну пажњу обратићемо и на њихову имовину, и уколико није у складу са пријављеним приходима, може им бити одузета – најавио је Маринковић.

Према новом закону о пореском поступку, сви који нису платили порез могу да очекују одузимање имовине или блокирање рачуна у банци. Адвокат Владимир Бељански објашњава да одузимању имовине претходи кривични поступак због евентуалне пореске утаје.

– Тек након тога, уколико се утврди да је имовина стечена кривичним делом, може се разматрати одузимање тако стечене имовине осуђеном лицу – објашњава Бељански.

Бивши директор Пореске управе Драгутин Радосављевић истиче да је порезницима потребна помоћ и других државних органа и истиче да општине које на својој територији имају атрактивне дестинације које привлаче велики капитал – попут Чајетине због Златибора, Рашке, на чијој је територији Копаоник, као и Београд – поседују податке о имовини најбогатијих грађана Србије.

– Кад се нешто хоће, то се може, зависи од тога да ли држава то подржава или не. Потребна је сарадња МУП, Републичког геодетског завода и локалних самоуправа, које поседују податке о томе колико квадратних метара стамбеног и пословног простора и земљишта појединци поседују, као и ко су власници скупоцених аутомобила преко 3.000 кубика. Тај попис може да се направи врло брзо.

Лица која имају велику имовину има око 100.000, али је порез на имовину од 2009. године прешао на локалне самоуправе, које сада убиру 100 одсто прихода од пореза – истиче Радосављевић.

Реаговања

Јелена Карлеуша

– Слажем се да свака зарада треба да буде пријављена и опорезована у складу са законом. Поштовање закона од стране свих структура је први корак ка стабилнијој и богатијој држави.

Тина Ивановић

– Што се мене тиче, слободно нека ме провере. Све што буду тражили добиће написмено.

Радиша Трајковић Ђани

– Мени је певање само хоби, а највише певам за бакшиш. Плаћам порез тамо где треба да се плати. У Србији не певам ни једном годишње, а ако будем певао и буде требало да платим порез, ја ћу то и учинити. Од 1994. године сам више у Франкфурту него у Београду, буквално тамо живим. Запослен сам као пословођа у једној немачкој фирми.

Драган Којић Кеба

– У мом животу је све на свом месту! Избегавајте да мене питате о овим темама. Боли ме грло и журим.

Маринко Роквић

– Молим вас, немојте мене о томе! У ромингу сам, довиђења.

Гоца Божиновска

– То и треба да се контролише. Код мене је све транспарентно и црно на бело.

Харис Џиновић

– Регуларно плаћам порез и ништа не кријем.

(Курир)