Прочитај ми чланак

Дуг за струју: Како је 47 пара постало 9.033 динара!

0

Uros-Man

Неплаћени дуг за струју, мањи од пола динара за јул прошле године, Уроша Мандића из новосадског насеља Адице одвео је у судницу. Овај пензионер, није ни знао да је у тренутку када је ЕПС снабдевање преузело наплату рачуна за струју, остао дужан 47 пара, које су са каматама нарасле на 9.033 динара! Нико га из Електродистрибуције није обавестио о дуговању, а да је постао „неуредни платиша“, сазнао је када је из основног суда стигла тужба.

Револтиран што се поменути дуг бележи за бројило које је искључено, овај пензионер, иначе судски вештак економске струке и члан удружења потрошача „Просперитет“, пресавио је табак и поднео тужбу против непознате особе у ЕПС због фалсификовања.

– За мање од пола динара су ме дужили за период од 1. до 31. јула 2013. године, иако сам 15. јула те године уплатио 384 динара и за то имам признаницу – тврди Мандић. – Опомена пред тужбу датирана је на 6. мај ове године, а 10. јуна је случај предат приватном извршитељу. Обавештење је истакнуто на огласној табли суда, што сам сазнао тек у суду. Већ је био истекао рок за жалбу, па нисам могао ништа да учиним, а у тој опомени се не наводи за који обрачунски период дугујем.

Мандић даље тврди да почетно стање дуга, које је са каматама дошло до 9.033 динара не постоји, јер није резултат потрошене струје.

– Нису ми пружили доказ на основу чега је направљено фиктивно задужење – каже Мандић. – Сваког месеца сам уредно плаћао рачуне и о томе водим евиденцију. Четири бројила, колико имамо у домаћинству, пре три-четири године су са куће измештена на улицу, и без икаквог објашњења једно бројило је искључено пре пет месеци. Монтирали су ново бројило, а нису ме обавестили.

У ЈП ЕПС, истичу да је контролом спорног бројила октобра прошле године утврђено да постоји задужење које није било евидентирано, и да би се отклониле све недоумице, то бројило је новембра 2013. године замењено.

У ЈП ЕПС објашњавају да свако од три бројила у Мандићевом домаћинству региструје извесну потрошњу, али да се на једном појавило врло карактеристично сезонско колебање, односно велика потрошња у грејном периоду. Ван тих периода, како наводе у овом предузећу, утрошка скоро није ни било.

– У таквим ситуацијама, да би се одагнала и најмања сумња, урађена је контрола исправности бројила – наводе у ЕПС-у и додају да је спорно бројило замењено 8. новембра 2013. године. – Утрошак у протеклом зимском периоду, преко новог бројила, потпуно је у складу са оним оствареним у спорном периоду, те је отклоњена и најмања сумња.

ПРИГОВОРИ И ОДГОВОРИ

Мандић истиче да је ЕПС снабдевање пет пута подносио приговор, али да из овог предузећа, ниједном није добио никакав одговор.

С друге стране, у ЕПС истичу да је поводом новог салда рачуна, потрошач неколико пута долазио на разговор у новосадску Електродистрибуцију, што се, како кажу, сматра давањем информација. Даље тврде да су на све његове дописе одговорили у року.

(Вечерње новости)