Прочитај ми чланак

ДРУГО ПОСКУПЉЕЊЕ ПУТАРИНА ЗА ДВЕ ГОДИНЕ, грађани кажу – пљачка

0

Са првим даном јула у Србији на снагу ступа и нови ценовник путарина - Влада је донела коначну одлуку да, на предлог "Путева Србије", путарине поскупе за 12 одсто. В.д. директора тог Јавног предузећа, Зоран Дробњак каже да ће те додатне две милијарде динара уложити у одржавање путева.

Такав потез, део опозиције оштро критикује речима да је „неоправдан“, а од власти захтевају да не намећу нове намете грађанима.

Други пут за две године, путарина у Србији поскупљује. Први човек „Путева Србије“ је предложио, а Влада предлог прихватила – цена коришћења путева биће већа за 12 одсто. Зоран Дробњак каже: веће цене су неопходне, да би се путеви боље одржавали.

„Урадићемо деонице које су лоше, ми имамо план, не само за две милијарде, већ за 20 милијарди. Ако оценимо наше путеве на скали од један до десет за српске путеве бих дао оцену 6,5 или седам, али смо са том оценом прошли испит“, рекао је Дробњак.

Када посланици Скупштине Србије дају зелено светло – што власт очекује да се догоди до првог дана јула, нови ценовник иде на наплатне рампе и возаче ће од тог момента путарина од Београда до Новог сада коштати уместо досадашњих 210 – 235 динара.

За деоницу од српске престонице до Суботице платиће уместо 560 – 627 динара, а од Београда до Ниша – око 900 уместо досадашњих 800. Поскупљења путарина следе и за деонице Београд – Прешево и то за око 100 динара, а за коришћење аутопута до Димитровграда биће потребно око 120 динара више, јер ће путарина са 990 поскупети на око 1.100 динара.

Таква вест грађане није обрадовала.

„Пљачка. Пљачка, па све узимају, све ће да поскупи, па и гориво је поскупело нико не не буни. Све. Све узимају“, „С обзиром на то каквог су квалитета путеви – мислим да је то превише…“, „Катастрофа. Ужас. Све поскупљује. Разочаран сам. Али направили су 20 километара аутопута, па то мора да се сада наплати…“, кажу грађани.

Потез власт критикује и опозиција. Покрет „Двери“ и Странка слободе и правде, Драгана Ђиласа једногласно поручују да је повећање цена – „неоправдано“, а да је квалитет путева непромењен од последњег поскупљења путарина 2017. године.

„Недопустиво је да цена путарине кроз Србију у једном смеру буде већа од цене вињете за неограничено десетодневно коришћење аутопутева кроз Мађарску или Аустрију“, навели су они.

А шта каже струка?

„Хрватска има скоро 1.300 км аутопутева, а Србија 700 км, Србија има седам милиона становника, а Хрватска 3,8, дакле, нека диспропорција постоји, каснимо јер је скупа градња. Ако су у ова повећања у функцији тога да развијемо путну мрежу – онда подржавам“, рекао је професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић.

Власт, ипак, поручује да Србија у односу на европске земље које користе исти систем наплате путарина, има најниже цене. Имају и очекивања: да се у буџет слије додатни новац, а грађане уверавају да ће тај новац уложити у одржавање, али и развој путне мреже.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!