Прочитај ми чланак

„Дајрект” и даље у Ђиласовим рукама

0

eko-dajrekt_620x0

Компанија „Дајрект медија“, чланица „Мултиком групе“, која је у власништву Драгана Ђиласа, лидера Демократске стране – није променила власника. Иако је пре неколико дана објављено да је фирма „Дајрект медија“ продата медијској групи бугарског бизнисмена Красимира Гуергова, никакав трансфер није обављен, незванично сазнају „Новости“.

Пред јавношћу Драган Ђилас није више власник маркетиншког царства које послује у целом региону и спада међу најјаче фирме у Србији. До продаје, најављене уочи његове смене са места градоначелника Београда, међутим, није дошло. Чак ни у званичном саопштењу „Мултикома“ не стоји да је њихова агенција продата, већ да „нови власник ‘Дајрект медија’ постаје медијска група Красимира Гуергова“.

– Није било никаквог трансфера, ни новца, нити власништва када је „Дајрект медија“ у питању – каже извор „Новости“. – Потписан је само меморандум о разумевању и намерама, али до продаје није дошло.

Колико је уносно тржиште медијског оглашавања, показује и податак да су сви медији у Србији прошле године од оглашавања приходовали око 170 милиона евра. Агенције које посредују у продаји огласног простора у новинама, као и минута и секунди на телевизијама и радио-станицама, и те како добро зарађују. Јавни је податак да више од половине тржишта оглашавања држе две агенције: „Дајрект медија“ и „Универзал медија“. Ова прва везује се за име Драгана Ђиласа, док је друга поникла из агенције „Мекен Ериксон“.

„Дајрект медија“ АД лане је уписала чист профит од 775.321.000 динара, што је 67,65 милиона динара више него у 2011. години. Поређења ради, један од већих ланаца домаћих трговина остварио је годишњи чист профит тек нешто виши од овог износа…

Да је „Дајрект медија“ и те како уносан посао, потврдиће у свакој медијској кући. Ова агенција, наиме, има још увек важеће дугогодишње уговоре са водећим медијским кућама у нашој земљи о продаји огласног простора и времена. На том закупу, плаћеном унапред уз попуст на рок од годину-две, Ђилас је касније добро профитирао продајући минуте и сантиметре огласног простора заинтересованим компанијама. Медији су добар део прихода убирали управо од Ђиласових реклама, а места у овом послу за друге готово да није ни било.

ЋЕРКА-ФИРМА

„Дајрект медија“ основана је као затворено акционарско друштво за маркетиншке и промотивне активности још 2001. године. Ова фирма је већински власник „Дајрект медија паблик рилејшн“ ДОО, са уделом од 65 одсто, основане 2008. године и регистроване за консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем.

(Новости)