Прочитај ми чланак

Дачић: Немачка је, а не Русија, наш партнер број један (Видео)

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас у Берлину да ће Влада Србије учинити све да привуче стране инвестиције и да је интерес Србије да развије добре билатеране односе са Немачком и у области политике, али и у области економије.

– Наш интерес је да се Србија развија, да се запошљавају људи и у том смислу ћемо и наше законодавство прилагођавати ЕУ и учинити све да се што више повећа обим спољнотрговинске размене са Немачком и са другим земљама – поручио је Дачић у Берлину на пословном форуму у организацији „Дојче банке“ који се бави односима Немачке и централне и источне Европе.

Указујући да је број немачких компанија које раде у Србији велики, он је истакао да се 90 одсто оних који инвестирају у Србији, а долазе из Немачке изјаснило да је задовољно и да би поново инвестрали.

Он је истакао да је Немачка један од главних спољнотрговинских партнера Србије и подсетио да је обим спољнотрговинске размене у прошлој години износио 2,5 милијарди евра.

– По обиму спољнотрговинске размене само је Русија испред Немачке, али имајући у виду да је Русија највише заступљена када су у питању енергенти, онда је у смислу реалног привредног сектора Немачка заиста спољнотрговински партнер број један – рекао је Дачић, објављено на серверу МУП-а Србије.

Он је указао да је Немачка четврта по реду када је реч о обиму страних инвестиција у Србији, али и највећи појединачно билетарални донатор развојних пројеката у Србији.

– Имајући све то у виду, а такође знајући политичку важност Немачке као једне од кључних фактора ЕУ сигурно је да је наш интерес да развијамо добре билатеране односе са Немачком и у области политике, али и у области економије – рекао је Дачић.

Дачић је предводио делегацију Владе Србије, у којој је био и министар финансија и привреде Млађан Динкић, а они су разговарали с представницима немачких фирми које су већ присутне или намеравају да инвестирају у Србију.