Прочитај ми чланак

Да су нам плате бар… румунске!

0

Пре короне, 2019. године Светска банка је изашла са једном студијом „Нова агенда за привредни раст“ у којој се анализирало шта треба да се уради да би Србија у дужем року, рецимо једној деценији имала годишњи раст БДП-а од седам одсто.

То је раст који би нам омогућио приближавање стандарду Европске уније, пре свега земљама Централне и Источне Европе.

Тај модел се појавио након што је две године заредом, 2018. и 2019. Србија остварила стопу раста од четири и више одсто. Међутим, следеће године уследила је пандемија и глобална рецесија, а затим 2021. заиста значајан опоравак и раст од преко седам одсто.

Онда је 2022. године почео рат у Украјини, поскупљења енергије и хране и опет смо се вратили на ниске стопе раста од два-три одсто.

И то је и слика и прилика наше економије. Имамо потенцијал, али увек се нешто испречи да се он не оствари. И онда погледате 10 или 15 година уназад и видите да не само да се не приближавамо земљама ЦИЕ, Чешкој, Пољској, Мађарској… него нам беже и Румунија и Бугарска.

То се види и по платама. Плате су иначе један од најважнијих економских показатеља, а то видимо по томе да не прође седмица, а да не чујемо о томе како данас имамо 740 евра плату, а да ћемо до 2025. године имати 1.000 евра, а до краја 2027. године 1.400 евра, па се онда то пореди са платама из 2012. године, наравно у еврима како би се показала супериорност економске политике последњих десет година.

Али онда неко кога занима погледа раст плата, рецимо у Бугарској и Румунији, земљама које су имале сличан ниво зарада као и Србија 2012. године и видимо да се Румунија већ сада налази на оних 1.000 евра које нама обећавају за 2025. годину.

Чак су и Бугари прескочили просечну плату од 800 евра, а то је најмања плата у Европској унији.

Други пар рукава је то што нам се стално презентују плате у еврима. Осим што је наша званична валута динар и државни службеници би требало да је промовишу, нама ништа не говори плата у еврима.

Већ неколико година, динар је фиксиран према евру, и не даје нам информацију колико робе и услуга ми можемо да купимо за нашу плату. За то нам је потребна плата у динарима и инфлација.

А по инфлацији, међугодишњој у новембру, смо најбољи у Европи. Од наших осам одсто чак и Мађари су у новембру имали мању годишњу инфлацију иако се већ две године злопате са растом цена често већим и од 20 одсто.

Дакле, ако хоћете да видите колико вам више или мање вреди плата, пустите евре, него је мерите у килограмима меса, брашна, месеци кирије које можете да платите, струји и гориву које можете да потрошите.