Прочитај ми чланак

Спречен царински рат између Србије и Македоније? (Видео)

0

rasim-ljajic-527
 (Б92)

Београд је данас домаћин ванредног састанка чланица групе ЦЕФТА, на којој ће једна од главних тема бити ограничење увоза пшенице и брашна из Србије.

Ту меру је македонска влада увела почетком јула. Иако су српска и македонска страна већ постигле договор да се део те уредбе укине до 15. августа, а део који се односи на увоз брашна до 1. септембра, на састанку би требало то да буде и званично верификовано како не би било неспоразума.

Како је за Б92 ракао Расим Љајић, министар трговине, Србија је затражила ванредну седницу ЦЕФТА пре него што смо направили билатералне договоре са Македонијом.

„Састанак је експресно заказан а ми нисмо хтели да га отказујемо. Тако да ћемо на овој седници донети закључке који ће потврдити да је одлука Македоније за ограничи увоз пшенице и брашна у супротсности са правилима СТО и ЦЕФТА. Значано је и то што што добијамо право јер ако се то понови наредне године ми ћемо имати право на реципрочне мере“, рекао је Љајић.

На питање да ли је европски комесар Штефан Филе причао са нашим званичницима о томе да Србија настави да увози цигарете из Хрватске по повољнијим царинским стопама иако је наш западни сусет ушао у ЕУ, Љајић је рекао да на овом ванередном састанку није било речи о проблемима које имамо са ЕУ.

Љајић је додао и да БиХ има већи проблем од нас јер смо ми решили 98 одсто проблема са Хрватском.

„Хрватска хоће повлашћен положај а ми сматрамо да то не могу да имају јер је нова околност та што су они постали чланица ЕУ. Ту је наш спор са Европском комисијом која заступа Хрватску као њену нову чланицу. Ми морамо да штитимо наше произвођаче. Међутим, не желимо царински рат за ЕУ и спремни смо да разговорамо“, рекао је Љајић.