Прочитај ми чланак

БРНАБИЋЕВА О ТАКСАМА: Ако не реагује Хрватска, онда ће Европска комисија

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је уверење да ће, ако Хрватска идуће недеље не буде сама реаговала у вези са повећањем такси на увоз робе из региона и решила настали проблем, реаговати Европска комисија.

Ана Брнабић је рекла да је добра ствар што је хрватски министар пољопривреде позвао српског колегу Бранислава Недимовића.

– Добили смо уверавање да није била намера изменом правилника да се заустави увоз из трећих земаља, укључујући и Србију – нагласила је премијерка, додајући да „иако то није била намера, то се десило“.

Указала је да се у понедељак у Сарајеву одржава састанак земаља региона погођених хрватском мером, на којем ће српску делегацију предводити министар Расим Љајић.

Договор је, навела је Бранабићева, да се у понедељак упути надлежном хрватском министарству препорука да измени правилник, како се не би кршио Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Премијерка је одбацила тврдње хрватских званичника да је Хрватска само прилагодила своје таксе онима из других земаља ЕУ, указујући да је увела таксу у висини од 270 евра по биљној врсти, а просек ЕУ је између 22 и 23 евра.

– То је апсолутно нетачна тврдња. Тражила сам од министра пољопривреде и трговине преглед дажбина из свих земаља ЕУ, тако да смо одлично упознати с тим – поручила је Брнабићева.

Навела је да проблем са Хрватском треба да се разреши у најкраће могућем року.

До сада, како је рекла, Влада Србије није добила ништа званично, с тим у вези, из Европске комисије.

– Данас је Регионални форум привредних комора земаља Западног Балкана упутио Директорату за суседство и пољопривреду жалбу на хрватски потез. Добили су сада реакцију и од стране привредника из региона – истакла је она.

Брнабићева је закључила да очекује и да се нада да ће овај проблем бити решен што пре, те да верује да ће Хрватска реаговати и да неће бити потребе да се меша ЕК.

– Ако се то не деси идуће недеље, сигурна сам да ће реаговати ЕК – указала је председница српске владе.