Прочитај ми чланак

Брисел: Преко 40,000 демонстраната у борби против мера штедње

0

Преко 40,000 људи изашло је на улице главног града Белгије у великом протесту против мера штедње. Највећи белгијски синдикати позвали су јуче раднике и активисте да се окупе пред сједиштем Европске Уније у Бриселу те захтевају од власти прекид мера штедње које погађају раднике.

Белгијске власти тренутно су у преговорима са синдикатима у вези радних уговора. Протест у Белгији долази на исти дан када је лондонска организација Маркит потврдила како се пословна активност у еврозони смањила током прошле године. Производни и услужни сектор и даље се смањују.

Огорчени Белгијанци, као и велика већина становника Европе, траже боље социјалне услове како би издржали све теже стање узроковано економском кризом у Европи. 8-ог овог месеца водећи људи ЕУ су се договорили како ће смањити ЕУ буџет на 960 милијарди евра током наредних 7 година (2014-2020). О плану се тек треба гласати у Европском Парламенту.

Крајем прошлог месеца ММФ је закључио како ће зона заједничке валуте остати у рецесији и ове године. Европске владе ни не помишљају на нове правце, већ се стриктно држе мера штедње као „решења“, док се стандард грађана Европе континуирано смањује због чега и избијају ови протести.

Крајем прошлог месеца најављено је затварање ArcelorMittal фабрике у белгијском граду Намур што је довело до протеста хиљада радника. За време протеста су избили жестоки сукоби радника и полиције :

 

(Advance)