Прочитај ми чланак

БИЗНИС ВЕКА: Мотику у руке, ово су НАЈИСПЛАТИВИЈИ ПОСЛОВИ

0

Нова година је време за нове идеје, па сви који немају посао или не зарађују довољно од онога чиме се баве, могу да окушају срећу у пољопривреди. Српски телеграф истражио је које биљне културе уз релативно мала улагања имају највећи потенцијал за зараду у 2018.

Узгој биљке није компликован, по хектару даје око 20 тона, а килограм кошта 2.000 динара

Фото: FreeImages / Filippo Vicarelli

РУКОЛА – Са хектара 20.000 кг

Узгој салате руколе није компликован, а цена килограма иде и до 2.000 динара. Отпорна је на екстремне температуре, као и на болести, а нема битнијих штеточина које угрожавају производњу. За један хектар потребно је око два килограма семена, берба почиње око два месеца након сетве. И после бербе рукола наставља да расте, па се после неког времена опет бере. Принос руколе по хектару је 20.000 килограма, на чему може да се заради енормних 300.000 евра.

ТАРТУФИ – горе лешник, доле тартуф

Српске шуме су природно станиште ове скупоцене гљиве, али је помоћу садница леске, храста, јасена, тополе и граба могуће и њихово плантажно узгајање. Они који сада засаде лешник, кроз пет-шест година могу да беру плодове овог воћа, али и да из земљишта ваде скупоцене тартуфе, који по килограму коштају и до 6.000 евра. Бели и црни тартуфи налазе се на дубини од 10 до 30 центиметара.

КАЛЕ – двострука добит

Овај профитабилни цвет може да се узгаја целе године. У току зиме један цвет кале продаје се за око 125 динара, док се за кртоле у мају добија исто толико, па се од једне биљке двоструко зарађује. Ако се сваке године мења горњи слој земље, кале на истом месту могу да расту до 10 година. Од једне биљке добија се 12-16 цветова, што је између 100 и 120 цветова по квадрату.

БАТАТ – пет пута скупљи од кромпира

Слатки кромпир или батат је вишегодишња биљка која, осим назива, нема никакве везе са обичним кромпиром. Што је најважније, ни цена му није слична јер је бар пет пута скупљи од кртоле. Без икаквих хербицида и пестицида, по хектару се добија 20 тона, а зарада достиже 8.000 евра. Тражња за њим сваке године расте, а осим вишенаменског корена, у исхрани се користи и лист. Здрави коренови могу се чувати и до 10 месеци.

МИКРОПОВРЋЕ – семе, вода и мало простора

Клице поврћа и житарица због велике количине витамина и минерала представљају праву „енергију живота“. Семе остављено да клија, на собној температури, на бербу стиже за три до пет дана. За производњу клица потребно је семе, вода, топлота, неки суд и мало простора. У Србији нема много произвођача клица, али за њима постоји све већа тражња. На 20 квадрата може да се убере 25 кг клица, а зарада по килограму је око 3.000 динара. И то све за само две недеље.