Прочитај ми чланак

БИТИ ПОДСТАНАР ИЛИ КРЕДИТ 80.000 ЕВРА ЗА СТАН – шта је боље?

0

Време помаме за кредитима давно је заборављено. Међутим, како се тржиште некретнина опоравља, а негде треба и живети, шта је боље или исплативије - задужити се, на пример за 80.000 евра за неки просечни стан или плаћати најам?

Најам у таквом стану кошта око 350 евра, рата 20 годишњег кредита око стотину евра више, пише Дневник.хр.

pixabay.com

Бити или имати – подстанарство или кредит? Многи су мишљења како је, без обзира на велике финансијске издатке, кредит боље решење, јер бити свој на своме сигурније је решење. Међутим, следећих 20 до 30 година нисмо на своме. Власник је стана, све до отплате кредита – банка.

Као и у свему, имамо аргументе про ет цонтра. Ако нисте стално запослени, често се селите или мењате посао улазак у кредит, који многи финансијски аналитичари зову нужно зло, није паметно решење. Додуше у тим условима не знамо која би вам банка и одобрила кредит.

С друге пак стране планирате ли дугорочно, у колико толико сигурним условима, кредит је боља опција. Након предугог времена отплате кредита ипак сте власници некретнине.

Занимљиво је како странци, за разлику од нас, немају толику потребу поседовати некретнину.

Изненађује чињеница да је у неразвијеним земљама много чешћа пракса поседовати некретнину него је унајмити. Након извеснога броја година, ако би имао срећу да га заобиђе отказ, корисник кредита постао би пуноправним власником стана. Подстанар би остао пуноправним власником своје, кредитом неоптерећене плате и уштеђевине коју је могао издвајати.