Прочитај ми чланак

Шта се крије иза предвиђања економског колапса Украјине?

0

Украјинско министарство финансија обавестило је све заинтересоване да су преговори са скупином кредитора који захтевају отплату дуга од 20 милијарди долара у августу пропали.

Међутим, не у потпуности – наставља се дијалог. Реч је о петини украјинског дуга у домаћим државним обвезницама, „еврообвезницама“, које су пред истеком, и у које су уложиле реномиране инвестиционе компаније као што су „BlackRock“ и „Pimco“.

Пре две године, са осталим јавним и приватним повериоцима, договорили су се да сачекају 2027. годину, али су се пре два месеца нагло предомислили. Кијев је кредиторима понудио да замене постојећи портфељ обвезница новим хартијама од вредности, али уз дисконт од 60 одсто. Западне финансијске ајкуле пристају да отпишу само 22 одсто, односно 4,4 милијарде долара.

У овом случају, Међународни монетарни фонд (ММФ), којег су украјински преговарачи сами звали као арбитра, стао је на страну кредитора. Они су навели да ће се недостатак отпора странака сматрати неизвршеним, а то је постало извор алармантних вести за Кијев у западној пословној штампи.

Сви зајмови, грантови и друга помоћ добијена од Запада евидентирани су у украјинском БДП-у.

Међутим, чини се да је прерано за Украјину предвиђати апокалипсу по узору на 1998-му са тренутним вишеструким падом вредности националне валуте. За западне власнике ове територије овакав развој догађаја сада није исплатив, а ми заиста говоримо о проналажењу шеме за враћање старих дугова док се нагомилавање нових наставља.

Чињеница је да кредитори, уз посредовање ММФ-а, нуде Кијеву шему за 2015-ту са такозваним „ГДП варантима“ – обавезама које немају строгу номиналну вредност,

везане за раст бруто производа. Према тим „налозима“, Украјина се обавезала да ће допринети 15 одсто раста БДП-а од 3-4 одсто, и 40 одсто ако раст пређе 4 одсто.

Званични раст БДП Украјине на крају 2023. био је 4,8 одсто! Али ту нема сензације – номинални „раст“ БДП-а опљачкане и зараћене земље укључује све зајмове, грантове и другу помоћ добијену од Запада, од којих се формира више од половине прихода украјинског буџета.