Прочитај ми чланак

Бити или не бити за фриленсере: Колики ће порез плаћати

0

Представници Удружења радника на интернету, популарних фриленсера после готово тромесечне борбе, ускоро ће сести за преговарачки сто са представницима државе да расправе проблеме у вези са својим статусом и енормним ненеплативим дуговањима.

Фриленсери се у Влади Србије, на сатнку који почиње у 15 сати, састају са премијерком Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и директорком Пореске управе Драганом Марковић. Преговори са државом о свом статусу један је од два кључних услова које фриленсери истичу од почетка протеста.

Други кључни услов је да Пореска управа моментално обустави слање пореских решења, позива и опомена.

“За нас је најважније да се одмах обустави слање позива, решења и опомена фриленсерима из Пореске управе. Такође, очекујем да се прво реши питање ретроактивног обрачуна и наплате пореза и доприноса. На томе ћемо инсиситирати” навео је председник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Појединим фриленсерима је стигло да на име пореза и доприноса у последњих пет година морају да плате и до 80 одсто од онога што су приходовали у том периоду.

“Ми желимо да платимо порез, али да он буде фер и праведан без ретроактивног обрачуна и наплате обавеза које нису могли да користе” поручио је више пута Погачар.

Тражећи своја права фриленсери су више пута писали надлежним институцијама, а у суботу су организовали и протест да скрену пажњу на своје проблеме.

“Сваки наш корак је био изнуђен, јер нас држава игнорише. Када је Пореска управа кренула са првим позивима за плаћање, ми смо им слали дописе да укажемо на проблеме у обрачуну, то је био наш дигитални протест. Када су масовно кренули са позивима и решењима, ми смо изашли на улице. Они константно изјављују у медијима да су за преговоре, али нас уствари игноришу и нисмо добили конкретан одговор на наше захтеве” рекао је пред протест Погачар.

Он је управо на протесту у суботу објавио да су добили позив за разговор у Влади у понедељак. Фриленсери, како је раније објаснила Катарина Павловић, правница овог удружења, предлажу доношење неке врсте лекс специјалиса – посебног закона, како би се изашло из садашњих проблема око опорезивања фриленсера, као и измену Закона о раду из кога је самозапошљавање избачено 2014. године, а како би боље дефинисао статус фриленсера.

Фриленсери нису само програмери и они који месечно зарађују велике суме новца. Међу њима има и наставника страних језика који месечно приходују од 300 до 500 долара, што је чак и мање од просечне српске плате. Многи од њих су се, као што је Нова.рс већ писала, уредно јављали пореским властима, распитивали се шта и колико треба да плате, али су редом добијали одговоре да “не постоји њихова шифра” за опорезивање или, да су им “приходи смешни” за опорезивање, као и да “треба да плате само годишњи порез ако им приход премаши одређени лимит”, што су неки уредно плаћали.