Прочитај ми чланак

Без Јужног тока Србија је тропа

0

gasovod-2

Економиста Србољуб Антић изјавио је у уторак да Србија што пре треба да почне и заврши гасовод Јужни ток, јер је то једина велика сигурна инвестиција у наредне две године.

„Вредност Јужног тока је неколико пута већа од вредности свих страних инвестиција у Србији“, рекао је Антић на скупу „Геополитички значај Јужног тока“ који је организовао интернет часопис Балканмагазин.

Он је предложио да Србија не даје државне гаранције за Јужни ток јер је презадужена, већ да нека врста гаранције буду транзитне таксе, изразивши сумњу да српске компаније могу да обаве најзначајније радове на Јужном току због тога што су, по његовој оцени, технолошки заостале.

Гас јефтинији 10% за кориснике гасовода

На скупу је речено да ће цене гаса бити јефтиније за десет одсто за земље које се снабдевају гасом из Јужног тока, што су резултати анализе коју је спровео Ројтерс.

Спор Русије и Европски уније о Јужном току Антић види као покушај да се Гаспром увуче у „регулаторну замку“, али је навео да је сигуран да ће се о томе постићи договор. Он је оценио да, пошто Србија није чланица ЕУ, „не треба да заузима јак став по том питању“, већ да се концентрише на изградњу гасовода.

„Лоше би било ако би неко иницирао да се Србија поново договара са Гаспромом о Јужном току“, казао је Антић.

Стручњаци су проценили да ће у изградњи Јужног тока учествовати од 2.000 до 8.000 радника, а касније ће та инвестиција обезбедити посао за више стотина људи.

Гаспром ће, како је речено, да би се искористио капацитет гасовода, градити гасне електране за производњу струје и топлотне енергије

(Вести)