Прочитај ми чланак

Београђани спремите се за велике промене од данас: Ево шта се више не сме

0

Забрана употребе неразградивих пластичних кеса, додатна новчана помоћ за породиље и нова правила када је реч о поштовању кућног реда у зградама, само су део одлука које ће се у Београду примењивати у 2020. години.

Већ од сутра, првог дана нове године, почиње да се примењује ново право, а реч је о новчаном износу од 10.000 динара чиме је обезбеђено да свака породиља са територије Београда, за другорођено дете, добија укупно 20.000 динара.

CC BY-SA 4.0 / Википедија/Silbaski

Осим тога, породиље у Београду имају право на једнократно новчано давање које остварује свака породиља у износу од 10.000 динара, исто толико за прворођено дете ,а 25.000 динара незапосленој породиљи, за треће дете износ је 30.000 динара, а за близанце 50.000 динара.

Од првог дана 2020. године у Београду ће почети да се примењује и Одлука о условима коришћења кеса у продавницама, према којој се пластичне кесе могу користити искучиво уколико су разградиве.

Наиме, трговци су дужни да на каси у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима на територији Београда, ставе потрошачима на располагање разградиве пластичне кесе за вишекратну употребу (дебљине преко 50 микрона), папирне кесе и торбе за вишекратну употребу, које су погодне за рециклажу, као замена за лагане пластичне кесе (дебљине од 15-50 микрона).

Контролу употребе пластичних кеса вршиће месно надлежне Општинске комуналне инспекције које су овлашћене да, уколико утврде неправилности у примени ове одлуке, правном лицу и одговорном лицу у правном лицу, као и предузетнику издају прекршајни налог.

Контрола коришћења пластичних кеса вршиће се и по службеној дужности као и по пријавама суграђана, надлежном органу локалне самоуправе.

У новој години примењиваће се и Одлука о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено пословним зградама на територији Београда, коју је Скупштина града усвојила средином новембра.

Непоштовање одредаба те одлуке управник или станар пријављиваће надлежној инспекцији, односно комуналној милицији која ће за то изрицати новчану казну, па ће тако физичка лица, за ремећење кућног реда, морати да плате 5.000 динара.

У Београду је првог децембра ступила на снагу одлука о достави која предвиђа да ће снадбевање радњи, ресторана и осталих објеката које имају такву врсту услуге моћи да се обавља само између 20 сати увече и седам сати ујутру.

То значи да достава више неће бити могућа са сабраћајница и тротоара већ паркинг места или уколико неко има своје двориште, а главни разлог овакве мере је функсионисање градског превоза.

За свако доставно возило које то не буде поштовало предвиђене су казнене мере.

Осим тога, у новој години део легализације објеката спроводиће општине, а не Град Београд као што је до сада био случај.

Тиме ће грађанима бити омогућено да за легализацију више неће морати да долазе на једно место, у Улицу 27. марта у Секретаријат за легализацију, него ће то моћи да заврше у 17 градских општина.

На основу Закона о главном граду и новог Статута града послови легализације до 400 квадрата прелазе у надлежност градских, а до 3.000 квадратних метара у надлежност приградских општина.