Прочитај ми чланак

СAМО У СРБИЈИ: Купио чизме у Београду, једна из Вијетнама, друга из Бангладеша!

0

Обућу је узео у продавници у центру Београда. Приметио је да лева чизма брзо губи боју, па је из декларације сазнао да су заправо направљене у две различите земље

cizme-148564340891995

Различите преваре потрошача, нажалост, нису реткост у Србији и наше купце, малтене, више не можете изненадити лажним снижењима, непотпуним гаранцијама и неквалитетном робом треће класе.

Међутим, један Београђанин никако није очекивао да ће се за две идентичне чизме из истог пара, које је купио у центру престонице, испоставити да су направљене – у две различите земље!

Хиљаде километара

Наиме, после неког времена купац је приметио да једна ципела почиње да бледи и одлучио је да погледа декларацију. Имао је шта и да види – десна ципела направљена је у Вијетнаму, док су другу произвели у Бангладешу! Посебну занимљивост представља то што се ове две земље чак и не граниче и што их дели више хиљада километара.

– Купио човек ципеле! Усред Београда! После неког времена, једна кренула да губи боју. Погледа декларацију… Шок. Чини ми се да је ова из Бангладеша мало боља – написао је један од корисника друштвене мреже Фејсбук уз слику ових необичних ципела.

Квалитет

Испод ове објаве низали су се коментари грађана који су такође били жртве превара продаваца. Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије (НОПС) каже да је оваквих примера безброј и да је главни проблем у томе што не постоји одговарајућа методологија узорковања квалитета одеће и обуће.

cizme-14853

– Ово свакако није у складу са законом, али проблем је у томе што због неадекватног узроковања и оцене квалитета производа, увозници у Србију увозе разну фуш робу. На граници се анализира само један пар обуће, а улазе читави камиони! Вероватно је због оваквих мањкавости у контроли производа и дошло до оваквог случаја – каже Паповић, који не крије да је шокиран необичним паром обуће који је купио Београђанин.

Контрола увоза

Каже да сличан проблем настаје и код гардеробе, на којој на једној етикети пише да је од памука, а на другој да је од синтетике.

– То значи да су увозници на контролу дали мајицу која је од памука, а увезли и продају мајице од синтетике – објашњава Паповић.Чињенице

ПРИМЕРИ ПРЕВAРA

Нишлијка поштено платила патике на којима је писало „Бесплатан узорак. Није за продају“
Крагујевчанин пазарио „памучну мајицу од синтетике“ – на производу биле две етикете
Кекс првобитно коштао 111 динара, док је после снижења стајао 123 динара
Две флаше вотке једна до друге истог произвођача у истој продавницу коштају 499 и 549 динара
Багремов мед килограм кошта 623 динара, а теглица од 950 грама је 798 динара
Кафа од 100 грама, а кад се измери, 90 грама