• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Алексеј Милер: Изградња „Јужног тока“ могла би да почне у децембру 2013., инвестиција вредна 1,7 милијарди евра
Прочитај ми чланак

Алексеј Милер: Изградња „Јужног тока“ могла би да почне у децембру 2013., инвестиција вредна 1,7 милијарди евра

0

aleksej-miler

Београд — „Гаспром“ је понудио да финансира изградњу гасовода „Јужни ток“ у Србији, вредну 1,7 милијарди евра, објављено је из компаније „Гаспром експорт“.

Према том предлогу, наша земља би то отплатила од прихода добијених од транзитне таксе.

Како се истиче, „Гаспром“ и „Србијагас“ настављају разговоре о механизму финансирања пројекта, а понуда неће изменити договоре и Акциони план који су већ на снази.

Према Акционом плану, почетак изградње гасовода „Јужни ток“ у Србији планиран је за јануар 2014. године, наводи се у информацији „Гаспром експорта“ о пројекту „Јужни ток“.

Шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер недавно је навео да би градња могла да почне и раније, у децембру 2013. године, с обзиром на то да се пројекат Јужни ток развија не само по плану, већ и пре рока, навео је „Гаспром експорт“.

Завршетак радова и почетак испоруке гаса за Србију су планирани за 2016. годину.

Према наводима „Гаспром експорта“, нацрт буџета предузећа „Јужни ток Србија“, заједничког предузећа „Гаспрома“ и „Србијагаса“, које је задужено за реализацију пројекта гасовода „Јужни ток“ у Србији, за 2013. годину предвиђа расходе од 115 милиона евра.

Буџет за 2014. годину биће формиран крајем 2013. године, након спровођења програма рада за ову годину, додаје се у информацији „Гаспром експорта“ о пројекту „Јужни ток“.

Наводи се и да је „Гаспром“, као већински власник фирме „Јужни ток Србија“, одлучио да седиште компаније буде у Швајцарској како би осигурао инвестиционе гаранције и због услова које швајцарски правни систем нуди.

У информацији о „Јужном току“ се наводи и да ће тај пројекат бити главни извор улагања у Србији.

„Студија изводљивости је утврдила да ће реализација пројекта на српској територији привући инвестиције од око 1,5 милијарди евра и створити око 2.200 нових радних места. Генерално, ово ће побољшати перспективу српске индустрије“, наводи се у саопштењу Гаспром експорта.

Додаје се и да је коначна инвестициона одлука за бугарску деоницу „Јужног тока“ усвојена у новембру 2012. године и „Гаспром“ је спреман да учини све што је до компаније како би се пројекат реализовао на време, тако да први гас може да потече 2015. године.

„Распоред изградње Јужног тока у Бугарској неће утицати на планирану динамику изградње Јужног тока у Србији“, наводи се.

Коначна траса подводног дела Јужног тока предвиђа четири крака која воде до бугарске обале и даљи транспорт гаса путем земног гасовода кроз Србију, Мађарску и Словенију до северне Италије, са краковима који се одвајају са територије Србије до Хрватске и Републике Српске.

Подсећа се и да је 2. октобра, 2013. године Управни одбор компаније „Јужни ток транспорт“ одобрио детаљан план изградње, усвојио дугорочни буџет компаније и потврдио пуштање у рад прве подземне линије „Јужног тока“ пре краја 2015. године.

„Гаспром експорт“ и „Јужни ток транспорт“ на састанку су такође потписали и Споразум о преносу гаса.

Према оцени „Гаспром експорта“, „Јужни ток“ ће повећати сигурност снабдевања Србије и Европе путем диверсификације трасе која повезује европске потрошаче са највећим светским резервама гаса у Русији.

(Бета)