Прочитај ми чланак

Никос Арванитес: ЕУ на ивици социјалне побуне

0

ЕУ и државе еврозоне су на прагу социјалне побуне ширих размера због незапослености, кризе унутар еврозоне и унутрашњих политичких конфликата.
Потреси унутар еврозоне постају све озбиљнији тако да и моћна Немачка неће моћи дуго да издржи под притиском тих слабости.

Око 80.000 левичарских демонстраната у Паризу и око 1.500 у Бриселу, учествовало је јуче на протестима због мера штедње у Европи, које су покренуле насилне протесте у другим чланицама ЕУ које покушавају да спрече фискалну кризу.

Никос Арванитес: „
Потреси унутар еврозоне постају све озбиљнији тако да и моћна Немачка неће моћи дуго да издржи под притиском тих слабости.

Око 80.000 левичарских демонстраната у Паризу и око 1.500 у Бриселу, учествовало је јуче на протестима због мера штедње у Европи, које су покренуле насилне протесте у другим чланицама ЕУ које покушавају да спрече фискалну кризу. „

 


Француска штеди

Покушава се и са пореским законима за оне са дубљим џеповима. Богатији Французи са годишњим приходом по члану домаћинства, већим од 150.000 евра биће опорезовани са 45 одсто од укупног прихода, а они са преко милион евра ће платити 75 одсто од прихода.

Поред тога, пореска граница, сем за две најниже категорије пореских обвезника се не усклађује са инфлацијом, како је то било правило претходних година, те ће и они бити додатно опорезовани.

Јавни дуг Франсуске, који укључује национални и локалне буџете, порастао је за 43,2 милијарде евра од краја марта на укупно 1.833 милијарде евра на крају јуна.

Дуг је на крају првог квартала износио 89,3 одсто БДП-а, већ доста изнад теоретске границе ЕУ од 60 одсто. Трошкови социјалног осигурања су, истовремено, смањени за 8,2 милијарде евра, док је ниво локалних дугова порастао за 400 милиона евра, слично као и у претходним кварталима. Број незапослених у Француској прешао је границу од три милиона.

За ММФ, презадужена Европа и даље представља највећу опасност по глобалну економију.

 

Грчка и калашњиков демократија
Док су велика превирања унутар еврозоне и спорови између Немачке и ММФ по питању грчке фискалне и пореске реформе, у грчкој штрајкачи поручују: Спасавајмо земљу, али прво њене људе.

Све је мање разумевања грађана за мере владе Самараса под притиском ЕУ, ЕЦБ и ММФ што покреће таласе радикализма и могућег грађанског и политичког насиља. Недавно се пред зградом парламента окупило 50.000 демонстраната, док организатори сматрају да је било на стотине хиљада, широм Грчке. Никос Фотопулос, један од вођа синдиката је рекао:

Док су велика превирања унутар еврозоне и спорови између Немачке и ММФ по питању грчке фискалне и пореске реформе, у грчкој штрајкачи поручују:Спасавајмо земљу, али прво њене људе.

Постоји само један пут да се заустави ова марионетска влада, а то је, не само да реагујемо, већ да пружимо отпор. Ако булдожер пође према нама, онда га можемо зауставити још само гранатама, а не цвећем. Ово су опасне намере које у блиској будућности могу донети сукобе ширих раземра и пад владе Самараса.

Посланик Јанис Микелогијанакис – млади политичар са Крита, члан владајуће партије Демократске левице отворено је запретио нападима калашњиковима у случају да буду договорене додатне мере штедње.

Грчки премијер Антонис Самарас одобрио је пакет штедње али спорно и даље остаје смањење пензија, отпуштање у јавним службама, као и померање старосног рока за одлазак у пензију на 67 година. Као вид владиних мера штедње је и продаја државне лутрије. Фонд за равој актива Републике Грчке (ХРАДФ) расписао је данас међународни јавни тендер за продају својих 33 одсто акција у грчкој државној лутрији ОПАП.

 

(Балкан магазин)