Прочитај ми чланак

160 МИЛИОНА ЕВРА МАЂАРИМА У ВОЈВОДИНИ за куповину земље и кућа! (ВИДЕО)

0
Бечеј, Војводина - Србија (ФОТО:  flickr.com/milosevicmilos.com - Милош Милошевић

Бечеј, Војводина – Србија (ФОТО: flickr.com/milosevicmilos.com – Милош Милошевић)

Гостујући на националној телевизији, Хепи ТВ, у емисији за пољопривреднике, Боља земља, коју води Урош Давидовић, Балент Јухас, директор фонда Просперитати, представио је пројекат мађарске владе вредан 160 милиона евра, преко којег ће Мађарска да финасира куповину земље и кућа за младе брачне парови, који осим српског имају и мађарски пасош, а живе  искључиво у Војводини.

Наиме, по речима самога Балента Јухаса, пре три година је Савез војвођанских Мађара је израдио стратегију за економско јачање мађарске заједнице у Војводини. На основу тог плана влада Републике Мађарске је донела одлуку, у новембру 2015.,  да подржи реализацију тог пројекта у вредности 50 милијарди форинти, односно нешто више од 160 милиона евра.

Јухус је у разговору са водитељем затим објаснио како ће се та помоћ и реализовати:

 –  Та средства су подељена у два дела. Тридесет милијарди форинти ће се делити као кредит, преко банке коју ће одредити мађарска влада, (та новци ће бити доступна средином ове године); а други део, у износу од двадесет милијарди форинти се дају неповратно за развој предузетништва, куповином земљишта и непокретне имовине у Војводини. Тим финансијама, у износу од 20 милијарди форинти, руководи фондација Просперитати, на чијем сам ја челу.

 – За доделу тих средстава биће организовано десет конкурса. Један конкурс расписује се за куповину сеоских кућа у руралним областима,. На том конкурсу могу да конкуришу млади браћни парови, односно парови који живе у било којој заједници, а у којој и један и други супружник поседује како мађарско тако и српско држављанство; и имају адресу становања на територији Војводине. И за три конкурса која се односе за развој малих и средњих предузећа, као и за конкурсе за куповину пољопривредне опреме, увођења стандарда и развој туризма, где могу да конкуришу предузетници, власници малих и микро предузећа, важе исти услови: подносилац захтева мора да има двојно (мађарско и српско држављанство) и адреса становања, односно адреса где је регистровано то правно лице, мора да буде на територији Војводине, даље је рекао Јухас.

– Иначе, да би неко из Србије могао да има мађарско држављанство мора да испуни два услова: да су му се претци родили, односно живели на територији бивше Мађарске; и да причају мађарски језик. Први услов се доказује изводима из матичних књига рођених, а други део се доказује на лицу места, на самом тестирању познавања мађарског језика, даље је појаснио, гостујући у емисији Боља земља, о условима добијања бесповратних средстава, које даје мађарска влада држављанима Србије у Војводини, председник фонда Просперитати.

– Влада Републике Мађарске ће од почетка до краја пратити реализацију овог пројекта, а фондација Просперитати је расписала конкурс који се налази на нашем сајту. Први конкурс се завршава 31. марта, а остали конкурси ће бити објављени већ у априлу. Сви наши контакти су на сајту и преко њих се нама могу обратити сви којима треба било која додатна информација о овом пројекту, на крају свог гоставања у емисији за пољопривреднике, на Хепи ТВ рекао је Балент Јухус.

Разговор уредника емисије Боља земља, Уроша Давидовића, са председником фонда Просперитати, можете пратити на видео клипу доле од 01:24:40 минута:

Извор: Србин.инфо, видео. Хепи ТВ