Прочитај ми чланак

Руси спашавају Железару Смедерево

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је разговарао са представницима једне велике руске компаније заинтересоване да купи Железару Смедерево.

Према његовим речима, договор је веома близу, а та фирма планира да уложи више од 100 милиона евра у покретање производње, али да још није сасвим извесно да ће до тог аранжмана доћи.

Дачић је изразио очекивање да ће питање Железаре бити решено до краја године и да ће држава наћи доброг партнера за ту компанију.

Он је истакао да је држава заинтересована да задржи део власништва у Железари Смедерево – између 20 и 30 одсто.

Премијер није желео да прецизира о којој руској компанији се ради, истичући да ће јавност на њихов захтев о томе бити упозната када се потпише протокол о намерама.

Он је истакао да је велики проблем што је Железара Смедерево компанија која у прошлости из разних разлога није доносила профит својим власницима и да је за активарање само једне пећи која је потпуно угашена потребно скоро пола године.

Дачић је изразио очекивање да ће тај српски привредни гигант стати на ноге и да ће то питање бити успешно решено у оквиру добрих односа Русије и Србије.

Премијер је додао и да није превише срећан што је после повлачења „Ју ес стила“ Железара поново прешла у државно власништо, јер то представља велико оптерећење имајући у виду да држава исплаћује плате радницима, док је једна пећ угашена, а друга у режиму тихог хода.

 

(Танјуг)