Прочитај ми чланак

Ко стопира Јужни ток у корист Американаца ?

0

Да, у Београду су на речима сви су за Русију, за Јужни ток!

А, у ствари, Таблоид је добио шокантне вести, потврђене у Москви, да Душан Бајатовић већ одавно преговара са Американцима да ће он направити проблеме у реализацији тог пројекта, а касније ће неке фирме из САД-а, уместо Гаспрома, да уђу са властитима пројектима у Србију!

То су потврдили Таблоиду руски дипломатски извори.

Наш „гасни генијалац“ Душан Бајатовић, који је опељешио пола Србије, и задужио Србијагас за око милијарду евра, што је пре пар дана озваничио и Млађан Динкић, недељама борави у Москви, убеђују саговорнике (о томе други пут) да само он може бити кључни играч у гасним пројектима, посебно у време изградње Јужног тока. Лопов још каквог свет није видео! Није случајно да је Зорана Михајловић хтела да га хапси, али Дачић и Бачевић то не дају. Да подсетимо баш овај двојац уговарао је са Москвом нову Владу…

Али ко не зна, нек се чуди даље. У децембру прошле године Бајатовић је уз помоћ Мери Ворлик (каква штета, она и њен супруг такође амбасадор, срећом бивши, у Софији, завршили су своје мандате пре рока, јер, како су нам потврдли у америчкој Амбасади, „нису испунили задатак, допустивши Русима да граде Јужни ток у Бугарској и Србији“, разговарао је са руководством Генерал Елекртиц, а у фебруару ове године и угостио американце у Новом Саду. Шта је урадио друг Бајатовић? „Yес“ – упознао амере са плановима Гаспрома о градњи Јужног тока и обећао њима учесће у руским пројектима. Наравно иза леђа Руса!

Добар је „товариш“. А овим летом – уз дозволу „Великог Србина“ Кирила Кравченка- Бајатовић у пратњу Мери Ворлик обишао је постројења НиС-а. Бајатовић је, изгледа, човек и по, предузимљив (како иначе оценити да је платио пола милиона ева да на једној те-ве не изађе истина са вестима како је он успео само за 4 године опељешити Србјагас, иначе читаво напаћено становништво Србије – пита се откуд њему такве паре?).

Али, ипак, он је тупавко, сматрају Руси.

Мислио је да нико ништа неће сазнати. Па је неко ипак сазнао… Он се напија у Новом Саду и прича својим пријатељима како ће „зајебати Русе на срећу Амера“, па онда и „Амере на срећу Руса“… Ј… га, Балканац! А следећег дана, амбасадор Александр Конузин (да подсетимо, већи Србин од већине Срба!) чита извештај КГБ, или тачније Федералне спољна обавештајна службе, информише га да је „товариш Бајатовић“ рекао Мери Ворлик да се он, заједно са Кравченком, напорно труди да НИС банкротира, и да ће га, после тога, по савету Вашингтона, нека турска државна компанија купити! За једну рубљу!

А шта ради Бајатовић у Москви, и ко су његови саговорници? Немојте веровати, али, један од главних је Медведев! Хвала Богу, није председник Владе Руске федерације, него Александар Ивановић Медведев, други човек Гаспрома, шеф Гаспром Експорта – компаније, која се бави испоруком гаса у иностранство. Речју, она зарађује паре за Гаспром и Русију. Руководиоц, који је члан скоро свих Савета директора различитих компанија. Рецимо Југоросгаза. Ту је свакако и наш „товариш“ у чланству. Ево, гледајте нацрт споразума о испоруци Гаспрома Србији гаса на рок од десет година, од 2013. године. Медији су објавили га крајем августа – тамо пише да се Гаспром обавезује да испоручи годишње 5 (!) милијарди кубика гаса само за српске потрошаче (нема реекспорта!) и да Yугоросаз остане посредник у гасним пословима (то се чита између редова…).

Еј, Зорана Михајловић! Еј, Ацо Вучићу! Где је транспорентност? Где је борба са против корупције?

Госпођо Михајловић, на Вама је потписивање овог папира, тамо се каже да га потписују министри енергетике двеју земаља, а не Бајатовић и, рецимо, А.И Медведев . Каквих пет милијарди кад Србија у стању потрошити само 1,5 – максимум 2 милијарде, јер привреда слабо ради? Где иде остало? Електране на гас, као и ново складиште гаса тек треба саградити. Куда иду 3 милијарде кубика гаса? Коме ће Гаспром Експорт испоручити ову већ планирану количину гаса на десет година? Питања су која траже одговор.

Али, како ствари стоје и како послује друг Бајатовиц, један део новца ће отићи на финансирање Владе Србије, која је упорна у одлуци да не смени Бајатовића, јер он носи златна јаја, и који се договора у Москви да она подржи Србију на „гасни начин“. Где иду остале милијарде? Одговорити сами…

Знају ли о томе нешто Николић, Дачић, Вучић, Динкић, и, наравно, Баћевић, који одговара за односе са Русијом? Сигурно да знају, зато и не могу сменити Бајатовића, у сукобу око наименовања Димитрија Малишева. Чак је и српски Патријарх благословио Малишева, па и Николић са Дачићем га примају у својству директора Соутх Стрем доо Нови Сад…Зна о томе и Мики Ракић – побратим, који се плаше да Руси ојачају нову Владу. Зна и Амбасада САД, која само чека да Руси се усеру заједно са Владом Дачића. Тек тада почиње… Да ли је Москва спремна за такав сценарио?

Гаспром је велико предузеће (да подсетимо за пар играча из Португала за „Зенит“ платили су пре месец дана 100 милиона евра). Али, њен менеџмент мора да схвати, да оно што се може радити у Русијиј, у губернијама, тешко пролази у иностранству, поготову у сувише политизованој Србији, у Москви, има обавештајних структура, који пуно знају о Кирилу Кравченку и његовим колегама, те и партнерима, рецимо „Цитадели“, која се договара са НиС-ом како поделити паре, рецимо у пројекту скрљци из Алексинца. Све је транспарентно, мада Бајатовић и Кравченко (и Ко из државног Врха), мисле да је све скривено.

У Србији се ништа сакрити не може! Поготово од Таблоида!

Замислите, НИС плаћа неким прозападним медијама стотине хиљаде евра само да они не пишу ништа лоше о његовом пословању – о корупцији, намештањин тендера, курвању…Американци само трљају руке. Руси сами финансирају антируске медије, па се тако може и уштедети који долар! Биће још питања. На пример, шта ради у Београду Александар Михајловић Бабаков, депутат Руске Думе? О чему он нон-стоп разговара са Дачићем, Баћевићем и Бајатовићем? Можда сви они знају нешто, шта за сада не зна Таблоид? Али и Таблоид ће све сазнати.

Треба на крају рећи-овај текст није антируски, он је допринос чистоћи руско-српског пријатељства.

 

( Таблоид )