Прочитај ми чланак

Афера Агробанка: Банкар ухапшен на прелазу Сремска Рача

0

Афера Агробанка: Ухапшен Душан Антонић и седам његових сарадника
Бивши председник Извршног одбора „Агробанке“ Душан Антонић, који је био у бекству ухапшен на прелазу Сремска Рача, потврдио Ивица Дачић. Ухапшено још седам сарадника. Саслушања током ноћи

Ухапшено је и седам његових сарадника. Ухапшени су Славољуб Корићанац, Бранимир Узелац, Суад Хасовић, Вехбо Папић, Бобан Лабовић, Милош Узелац и Бојан Зарић, пренела је РТС.

Акција се одвија у сарадњи са Тужилаштвом.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је вечерас да су осумњичени за финансијске малверзације у Агробанци приведени у полицију и да ће током вечери бити саслушани.

Радисављевић је у изјави Танјугу рекао да се ради о одговорним лицима у Агробанци и у два приватна предузећа – „Хед Комерц“ и „Дрина timber“, али није желео да прецизира колико је особа ухапшено, нити да наведе њихова имена, јер сматра да би то могло да штети истрази.

„Кривични поступак је у овом тренутку на самом почетку, а број осумњичених није коначан. Дали смо налог полицији да провери све спорне и невраћене кредите Агробанке“, нагласио је тужилац за организовани криминал.

Према његовим речима, само та два приватна предузећа, „Хед Комерц“ и „Дрина timber“, имају у овом тренутку неизмирене обавезе по коришћеним кредитима према Агробанци у износу од преко 530 милиона динара, а посебно је занимљиво је да је сувалсник ова два правна лица заправо најближи рођак једног од бивших руководилаца у Агробанци.

Радисављевић није могао да говори ни о бившем челнику Агробанке Душану Антонићу, за којима, како је потврђено Танјугу у МУП-у, полиција и даље трага.

„Нећу говорити ни о броју осумњичених, ни именима. Мислим да је вест да је кренуо кривични поступак у једној великој афери која плени пажњу наше јавности у последњих пар месеци“, рекао је Радисављевић Танјугу.

Он је подсетио да Тужилаштво од фебруара води предистражни поступак поводом, како је објаснио, бројних кредита које је од 2006. године до краја 2011. године одобрила и пласирала пољопривредна банка „Агробанка Београд“.

„На основу извештаја Управе криминалистичке полиције, информације из прикупљених података налазимо да постоје основи сумње да је велики број кредита одобраван групама повезаних правних лица, пре свега без адекватног обезбеђења противно одредбама Закона о банкама, актима НБС, па и самим интерним актима Агробанке“, објаснио је Радисављевић.

Према његовим речима, епилог таквог начина рада је ненаплативост одобрених кредита у висини од преко 200 милиона евра.