Прочитај ми чланак

ЗВАНИЧНО ХРВАТСКА, а зову је српска!

0

У београдском насељу Котеж већ годинама "живи" спорна улица. Градске службе знају Српску, за бирократију и "Гугл" и даље је Хрватска.

b

Фото: Ж. Кнежевић – Снимак из 2002, оваквих табли више нема

У београдском насељу Котеж већ годинама „живи“ спорна улица. Градске службе знају Српску, за бирократију и „Гугл“ и даље је Хрватска.

Партизани и братство и јединство још живе у београдском насељу Котеж. Уз улице Битка на Неретви и Бошка Бухе, ту је и – Хрватска! Једино што је, иако у званичним документима стоји тај назив, тако нико не зове деценијама. Незваничан назив Хрватске улице је – Српска.

У овој уличици, од свега тридесетак стамбених зграда, нема ниједне табле са називом. Нема плавог обележја на ком пише – Хрватска, али ни Српска.

– Од када смо се доселили, име ове улице је Хрватска, а табле које су више пута постављали из Скупштине града, уредно су уклањане – рекао нам је житељ овог дела Котежа Дарко Николић. – Петиције за промене имена писали смо безброј пута, а прву још пре петнаестак година. Ниједна није усвојена.

Последња иницијатива за промену назива улице покренута је 2008. године. Тадашњи предлог био је да се улици да назив Српска. Иако су у потписивању петиције учествовали готово сви станари улице, није било ефекта.

Таксисти, међутим, одавно у својим дигиталним мапама уместо Хрватске, пишу Српска. Баш као и Хитна помоћ, полиција, ватрогасци, поштари, достављачи хране…

n

– Млађе генерације, клинци, да их питате за Хрватску улицу, сигурно ће се збунити, јер одавно је одомаћен назив Српска – каже нам Раде Михаиловић. – Не памтим када сам чуо да ме неко пита, где је Хрватска улица. Догоди се да се збуне нови поштари, јер су рачуни адресирани на Хрватску.

У називима улица, генерално на левој обали Дунава доминирају називи који асоцирају на СФРЈ и партизане. Чак десет улица носи назив Сутјеска, две Партизански блок, а један стамбени блок такође носи назив Сутјеска.

Назив Хрватска ова улица добила је током седамдесетих година, када се формирало насеље. Пре тога, звала се Прва нова. Никоме тада није сметало ново име. Владала је слога међу народима, па је и име лепо стајало. Деведесетих је, међутим, табла слетела са фасаде.

m

Негде на средини улице, која је цела дужине око 200 метара, на стаблу поред зграде, вијори се српска застава. Како нам са прозора зграде довикују станари:

– Вреди и говори више од било које табле!

120 УЛИЦА ИЗ ЛИЈЕПЕ ЊИХОВЕ!

Само у престоници постоји чак 120 улица које носе називе хрватских градова, места и историјских личности. У личним картама Београђана могу се наћи Шибеничка, Имотска, Загребачка, Дубровачка, Задарска, Пашманска, Поречка, Осијечка улица, Петра Зрињског, Кнеза Трпимира, Матошева. Ни у другим градовима није много другачије. На територији Београда налази се око 7.500 улица, а око 220 улица нема назив.