ПИЈУ, ПУШЕ, ХРАНЕ СЕ НЕЗДРАВО а ДОЖИВЕ 100-ТУ: Ово италијанско село је мистерија.

0

Удаљено село Аћароли у јужној Италији познато је по великом броју старије популације упркос пушењу и гојазности, а управо је њихова дуговечност загонетка која збуњује научнике – која је то њихова тајна?

Прошло је већ 4.000 година откако је Гилгамеш, краљ Урука, кренуо за потрагу за тајном бесмртности. Још од тада људска фасцинација вечним животом, или бар што дуже могуће, није се умањила.

Научна заједница троши велики новац и анализира факторе које доприносе дужем животу, а управо их је зато привукла мала италијанска заједница где већина становника добро зађе у своју 10. деценију живота пре смрти.

Аћароли се налази у покрајини Kампанија, око 140 километара јужно од Напуља. “Била сам на плажи у Аћаролију и видела људе у 90-им годинама живота, како се препланули сунчају на плажи и пуше, док њихови трбуси изгледају као да су у деветом мјесецу трудноће”, рекао је амерички кардиолог Алан Мајсел Њујорк Посту.

Ово се противило свему у што је веровао, али и учио друге годинама – за дужи живот пази на линију, избегавај пороке и сунце. Људи из Аћаролија, с друге стране, живе у контрасту с овим правилима, али старе импресивно. У селу живи око 2.000 становника свих година, а међу њима је и 300 њих који живе дуже од 100 година и чак 20 одсто оних који су прославили 110. рођендан – па и који више.

Осим тога, Мајсел је са својим колегама провео истраживања која доказују да имају веома малу стопу оболевања од Алцхајмера и срчаних болести – упркос свим оним цигаретама и вину. Велика студија којом се истражује дуговечност тих људи сада је у завршеној фази, а научници се надају како ће генска тестирања открити нешто што би могло користити свим људима широм света да живе дуже.

Током свог истраживања, Мајсел је открио неке занимљиве трагове које свакако имају значајан удео у њиховој дуговечности. Ове две намирнице врло често конзумирају сви становници села и могло би се рећи да су база њихове прехране. Рузмарин се научници потврђено повезује с редукцијом ризика Алцхајмерове болести побољшавајући функције мозга и меморије.

Сардине су с друге стране рибљи лек за све врсте упала у ћелијама тела. Такође, маслиново уље се једе уз све, а чаша вина пије уз сваки оброк. Старци Аћаролија не уче јогу, али већину свог времена проводе на отвореном – крећући се и дружећи. Живот је тамо веома опуштен, а стрес којег модерна медицина назива токсичним тамо готово и не постоји.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!