Прочитај ми чланак

Хапшења, повређени, милион евра штете после „Фејсбук журке“

0

Неколико десетина повређених, 34 ухапшена и штета која би могла да достигне и више од милион евра – биланс је сукоба полиције и гостију на рођендану у холандском месту Харену, на који је слављеница преко Фејсбука грешком позвала више од 30. 000 људи.

 Журка је била планирана за ужи круг пријатеља, али је на њу дошло око 4.000 младих, пошто их је, грешком, позвано 30.000.

 У малом месту Херену у близини северног града Гронингена, дошло је до сукоба, када је полиција у намери да отера госте, засута каменицама, флашама, бициклима и саксијама за цвеће.

 Удружење холандских осигуравајућих друштава проценило је да је том приликом начињена штета од „најмање” милион евра.

 Осигуравајућа друштва „учиниће све” да обезбеде да кривци покрију трошкове штете, саопштило је удружење, у одговору на ранију изјаву министра правде Ива Опстелтена, пренела је холандска агенција АНП.

 „То се не може толерисати. Онима који су криви за ово треба судити, казнити их и треба да плате штету коју су начинили”, рекао је Опстелтен.

 Шеф локалне полиције Оскар Дротс, рекао је на конференцији за новинаре коју је преносила државна телевизија, да ће 34 приведене особе одговарати за ремећење јавног реда и мира.

 Полиција је, такође, прикупила фотографије сукоба, што би могло да доведе до нових хапшења, додао је Дротс.

 „Један безазлени позив на журку преко Фејсбука довео је до сукоба, деструкције, крађе, пожара и повреда у центру града”, рекао еј на истој конференцији за новинаре градоначелник Харена Роб Батс.

 На место сукоба послато је 500 полицајаца, а тројица од њих су повређена, пренео је Франс прес. Повређено је укупно 29 људи, али нико није задобио теже повреде.

 Полиција је била у високом степену приправности након што је једна ученица послала поруку пријатељима преко Фејсбука да слави 16. рођендан у петак, али није навела да је журка приватна.

 После тога, пријатељи су обавештавали пријатеље о журки, они даље своје пријатеље, па је тако „уручено” више од 30.000 позива.

 Телевизија НОС је јавила да је у Харен, градић са око 18.000 становника, дошло 4.000 гостију, од чега већина младих. Полиција је блокирала улицу у којој станује слављеница, и била засута разним предметима, при чему је причињена штета на аутомобилима и улазним вратима.

 Неколико веб-сајтова је позвало на журку, а на једном је стајало „Пројекат x Харен” и на којем се одбројавало време до почетка журке уз наводе да је позвано 150.000 људи. Ту је објављена и адреса на којој је прослава уз напомену „Гледајте како умете да са собом поведете и пријатеље”.

 У свету је већ било неколико „Пројеката x” забава, међу њима у Немачкој, Аустралији и посебно у САД, где су на пример млади ушли у једну празну кућу у Тексасу и причинили штету до 100.000 долара.

 

Танјуг