Прочитај ми чланак

Вучић неће вечно владати – Отворено писмо др Мировића судијама (случај Златановић)

0

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду је донело скандалозно, политичко Решење Кв. бр 739/23 од 24. фебруара 2023. којим се одбијају жалбе адвоката у случају Дамњана Кнежевића и Дејана Петра Златановића када се ради о укидању притвора или замене истог блажом мером (кућни притвор).

Судија Оливера Ђурић, председник КВ већа, је потписала ово срамно Решење у којем се и ја помињем, тако да се обраћам јавно њој али и целом КВ, у чијем су саставу још и судије Зорица Аврамовић и Весна Лукавчевић.

У Решењу се наводи да се одбија жалба адвоката јер Златановић наводно, може да утиче на мене, односно на мој исказ пред Вишим јавним тужилаштвом. Срамно се прећуткује да сам изјаву пред Тужилаштвом већ дао, пре доношења Решења.

Како Златановић може утицати на мене ако сам изјаву већ дао? Овакво образложење је посебно апсурдно јер је општепознато да сам у изјави, као формални организатор преузео сву одговорност за скуп од 15. фебруара на себе, као и да сам у изјави поновио: „Ко потпише њега убише“.

Нема правног објашњења за овакво поступање судија. Постоји само политичко објашњење. Очигледно да је моја изјава дата у Тужилаштву погодила табу тему број 1 у српском правосуђу – култ личности Александра Вучића. Изјава није узета (не постоји?) у обзир из политичких разлога јер у њој истичем да је управо Вучић велеиздајник који је извршио државни удар суспендовањем Устава и признањем такозваног Косова и да је то главни разлог за прогон и притвор мојих пријатеља Кнежевића и Златановића.

Узимајући у обзир те чињенице и очигледну кривичну одговорност Вучића за кршење чланова 306-309 КЗ јасно је да је помињање Вучића табу тема за КВ. У том контексту се може закључити следеће: 1. Против Кнежевића и Златановића се води политички поступак; 2. Вучић је судија, тужилац и прави аутор политички мотивисаног Решења; 3. Судије Ђурић, Аврамовић и Лукавчевић су његове слуге које су угрозиле независност судства; 4. Подела власти у Србији не постоји; 5. Вучић се као и обично сакрива иза слабијег пола и својих полтрона и послушника.

У том смислу упозоравам КВ на чињеницу да Вучић неће вечно владати. Златановић је лице са инвалидитетом које има посебну заштиту према члану 21 Устава Србије. Кнежевић и Златановић су били подрвргнути физичком насиљу што је грубо кршење члана члана 3 Европске конвенције о људским правима. Притвор који је политички мотивисан крши члан 5 Европске конвенције, али и праксу Европског суда за људска права.

У том смислу судије, оберпрокуратор Селаковић и велеиздајник Вучић нека погледају пресуду у случају Лабита против Италије. На крају, судије треба да се сете каквим су црним словима у историју српског правосуђа уписане њихове колеге Јанковић, Вујчић и Сератлић које су 1971. године по налогу, такође узурпатора и градитеља независног Косова, Јосипа Броза забрањивали часописе и слободу изражавања само зато јер је у њима изнета критика против тадашњег уништавања уставног поретка и распарчавања државе.

Проф. др Дејан Мировић