Прочитај ми чланак

Упозорења РХМЗ: Данас јаки пљускови и грмљавина, могућа изливања река

0

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће пљускови и грмљавина који се данас очекују у Србији локално бити интензивнији (од 20 до 40 мм за кратко време), уз град и олујни ветар, са већом вероватноћом појаве у јужним, централним и источним крајевима земље после подне и увече.

Наранџасти метео-аларм, који означава опасно време, на снази је у Шумадији, Поморављу, у источној и југоисточној Србији и на Косову и Метохији.

У Србији ће данас бити свежије време са локалним пљусковима и грмљавином, који ће после подне и увече у централној, јужној и источној Србији понегде бити и интензивнији уз појаву града и олујног ветра у зони пљускова, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Фото: РХМЗ

Дуваће слаб и умерен, на планинама понегде и јак јужни и југозападни ветар. Најнижа температура биће од 16 степени до 23, а највиша од 27 до 31 степен.

У Београду ће бити свежије уз променљиву облачност и појаву краткотрајних пљускова са грмљавином у току дана. Најнижа температура биће око 22 степена, а највиша око 29.

Од среде до краја недеље биће свежије и пријатније време. Септембар ће бити топлији од просека плус два степена, што значи да ће у нижим пределима средња максимална температура бити од 23 до 27 степени, а ако то преведемо на број летњих дана то значи да нас наредног месеца чека од 12 до 17 летњих дана са максималним дневним температурама преко 25 степени Целзијуса, наводе метеоролози.

РХМЗ упозорава да су могућа локална изливања бујичних водотока

Републички хидроеметоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да су на сливовима Млаве, Пека, Црног и Белог Тимока, Ресаве, Нишаве, Нере и Брзаве током 29/30. августа могућа локална изливања бујичних водотока са појавом урбаних поплава.

Пљускови и грмљавина који се данас очекују у Србији локално ће бити интензивнији (од 20 до 40 мм за кратко време), уз град и олујни ветар, са већом вероватноћом појаве у јужним, централним и источним крајевима земље после подне и увече, наводи РХМЗ.