Прочитај ми чланак

УЧЕНИЦИ ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА ПРОФЕСОРА ВЛАДУ: Уништили сте нам достојанство

0

"Речи које ми је телефоном упутила старија госпођа коју у прв мах нисам препознао, описују ову ситуацију: 'Владо, сине, овде твоја учитељица. Ја сам за све крива, ја сам вас учила да будете добри и поштени, а такви овде страдају.' Од тих речи сам се следио", каже Влада Милојевић.

2

„Речи које ми је телефоном упутила старија госпођа коју у прв мах нисам препознао, описују ову ситуацију: ‘Владо, сине, овде твоја учитељица. Ја сам за све крива, ја сам вас учила да будете добри и поштени, а такви овде страдају.’ Од тих речи сам се следио“, каже Влада Милојевић.

Просветни радници и ученици одржали су још један протест испред Четрнаесте београдске гимназије, пише Политика, како би подржали Владимира Милојевића, професора српског језика коме је ускраћено право да предаје у просветном систему Србије. „Осуђен због пресуде“, „Уништили сте нам достојанство“, „Правда за професора Владу“ само су неки од натписа на транспарентима који су се видели на протесту због одузимања лиценце за рад једном од омиљених професора врачарске гимназије, који је оптужен за „насиље над ученицом“.

„Добијам подршку од колега, ученика, родитеља… Речи које ми је телефоном упутила старија госпођа коју у први мах нисам препознао, описују ову ситуацију: ‘Владо, сине, овде твоја учитељица. Ја сам за све крива, ја сам вас учила да будете добри и поштени, а такви овде страдају.’ Од тих речи сам се следио. Ја сам наивно веровао у систем, да могу да га поправим, а исправљао сам криве Дрине. Директорка ми је уручила отказ, а просветни систем одузео нешто што ми никада није ни дао – лиценцу за рад,“ обратио се професор Владимир Милојевић на скупу испред гимназије у којој је радио до 6. децембра.

Подршку професору пружили су и Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа и велики број школских установа из Војводине.

„Окупили смо се, али не у довољном броју јер је много професора у страху да не прођу исто као Влада Милојевић. Имамо подршку синдиката, али смо стално у сукобу са министарством и родитељима који нас криткују. Морамо да пазимо шта говоримо, а немамо услове за рад,“ рекла је Милица Миленовић, председница Форума београдских гимназија.

Недељник је већ писао о случају професора Владимира Милојевића. Све је почело 2013. године у Основној школи „Бранислав Нушић“ где је Милојевић дошао у сукоб мишљења са директорком. Суспендован је са образложењем да је ударио ученицу седмог разреда књигом.

Одлуци Министарства да га удаљи трајно из учионице први су се супротставили ђаци, а за њима и наставници из других школа.