Прочитај ми чланак

СВИ СМО „ОЗВУЧЕНИ“: Полиција и обавештајне службе прислушкују без икакве контроле?

0

Тачан број људи које прислушкују полиција и обавештајне службе у Србији не може се утврдити, јер у тој области не постоји никаква контрола.

Наиме, суд је тај који одобрава тајни надзор и снимање, али нема увид у то како се тај процес спроводи. Веома често се поред особа које се због кривичног поступка прислушкују, снимају и разговори особа са којима је она у контакту, што је незаконито.

Адвокат Зоран Перовић, бивши судија Врховног суда, поднео је Уставном суду иницијативу за оцену уставности одредаба Законика о кривичном поступку које регулишу примену посебних истражних мера, предлажући да контролу над тајним праћењем и снимањем преузму суд и тужилаштво, „а не органи извршне власти као што су полиција и БИА“.

– У већини околних земаља, чије законодавство у овој области је готово идентично нашем, одредбе по којима полиција и обавештајне службе једине контролишу ко се прислушкује су проглашене неуставним. Судови дају овлашћења за тајно снимање, али с обзиром да над њим немају контролу, готово увек долази до кршења права на приватност – каже Перовић за Данас. Он додаје да закон омогућује полицији или БИА да злоупотребе овлашћења и да је, истражујући ову област, утврдио да се веома често прислушкују особе које нису обухваћене одлуком суда.

– Уколико постоји налог да се прислушкује особа А а она контактира особу Б, која потом разговара са особом Ц… Полиција нема право да прислушкује никог другог до особе А, а веома често се снимају разговори свих наведених у ланцу – указује наш саговорник истичући да су одредбе Законика о кривичном поступку у тој области у супротности са Уставом и Европском конвенцијом о људским правима.

– Неодређене и непрецизне правне норме остављају простор произвољној процени полиције, БИА и ВБА, док закон не обезбеђује одговарајућу судску контролу у спровођењу њихових мера – наглашава Перовић.

Родољуб Шабић, бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, подсећа за Данас да је као повереник годинама указивао на то да службе располажу превеликом овлашћењима и упозоравао на парадоксалну ситуацију да притом крше уставне гаранције. Скупштина је својевремено изгласала законе по којима су службе имале право да приступе такозваним „задржаним подацима“ које чува оператор телефоније (ко, с ким, одакле, колико дуго разговара…), док је за прислушкивање била потребна одлука суда.

– Све време смо тадашњи омбудсман и ја инсистирали на томе да је то лоше, погрешно, у супротности са Уставом, али требало је дуго времена, укључујући и победу на Уставном суду, који је 2013., прихватио наш предлог за оцену уставности закона о електронским комуникацијама и оценио одредбе неуставним, да би наши ставови коначно били прихваћени – истиче Шабић за Данас. Он додаје да су након тога мењани закони о БИА и ВБА и ВОА, и сад је, бар на папиру, неспорно да је за било који приступ подацима потребна одлука суда.

– Правно, то је неспорно, фактички то није могуће контролисати. Надзор над операторима мобилне телефоније је својевремено показао да је број приступа „служби“ и полиције задржаним подацима забрињавајући, енормно велики и да службе имају директан он лајн приступ тим базама података. Такве техничке могућности он лајн приступа имају и данас а практично је немогуће знати да ли их користе само на основу одлуке суда – указује Шабић. Он додаје да су својевремено омбудсман и повереник предлагали план „14 тачака“ који је могао успоставити ефикасну контролу законитости али тај план, иако вербално подржан од политичког врха, никад није реализован.

– Уведена је некаква законска обавеза да службе и МУП о броју предузетих мера годишње извештавају повереника али је она (свесно или случајно) непрецизно и нејасно артикулисана тако да се извештаји подносе по различитој методологији и различито класификују, па их нпр БИА и ВБА третирају као „тајне“ а МУП не. Свакако, мали им је практичан значај – каже Шабић.

Шабић: Податке само суд одобрава

Родољуб Шабић сматра да приступ подацима о комуникацији не би требало да дозвољава нико сем суда. „Мислим да је тужилаштво низом својих поступака бацило сенку на сопствену спремност да штити законитост“, закључује Шабић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!