Прочитај ми чланак

СВИ АЛАРМИ НА СНАЗИ, РХМЗ упозорава: Пљуштаће киша

0

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на значајну промену времена и обилније падавије на подручју Србије.

Како се наводи, после кишовитог понедељка и у уторак ће бити кише.

У уторак ће у већини места пасти од 20 до 40 мм кише, локално и преко 60 мм за 24 сата, са највећом вероватноћом у западним, централним и источним крајевима.

На планинама око и изнад 1.000 метара надморске висине пашће влажан снег и формираће се снезни покривач.

У Војводини ће киша бити слаба и повремена па се очекује и најмања количина падавина.

Црвени метео-аларм је због обилних падавина на снази за подручја западне, источне, југозападне Србије и Шумадије.

Црвени метео-аларм значи да се могу очекивати опасне временске појаве, таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Наранџасти метео-аларм је на снази у Поморављу, југоисточног Србији и на КиМ.

Наранџасти метео-аларм означава опасне временске прилике. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.

Београд је у „жутом“ због могућих обилних падавина, а Срем, Банат и Бачка због јаког ветра. Жути метео-аларм је због снежних падавина на снази на југоистоку и југозападу земље, као и на КиМ.

Жути метео-аларм значи потенцијално опасно време. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима и не предузимати непотребне ризике.