Прочитај ми чланак

СУТРА НАМ СТИЖУ КИША и пљускови са грмљавином: Ови делови Србије ће бити на удару

0

ДАНАШЊИ дан у Србији протиче у знаку правог летњег, уз сунчано и веома топло време за ово доба године. Температуре у већини предела су око 30°C, понегде и који степен више. Ипак, све више нам се ближи и погоршање времена.

Данашња кошава је и увод у јачу промену времена која се очекује већ сутра. Најјачи удари су на југоистоку Баната, где повремено достижу олујну јачину од 80 км/х.

У уторак се очекује наоблачење. Током већег дела дана биће и даље веома топло, уз температуре око 30°C.

Како појашњава метеоролог Ђорђе Ђурић, југоисточни ветар у кошавском подручју дуваће још током преподнева, а после ветар ће бити у слабљењу.

Како кошава буде престајала, доћи ће до промене времена.

Киша и пљускови са грмљавином очекују се прво у западним и југозападмим пределима Србије, а крајем дана и током вечери и у осталим пределима.

Промену времена донеће продор хладног фронта.

Понегде се очекују и грмљавинске олује са врло обилним падавинама, уз веома јаку грмљавину, а биће услова и за локалну појаву града.

Највећа опасност од грмљавинских непогода очекује се у западним и југозападним пределима Србије, у Подрињу, у Мачви, Колубарском округу, Срему, у Шумадији, на ширем подручју Београда, на југу и истоку Баната, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на североистоку Србије.

Када ветар буде ослабио, у овим пределима би се због слабог струјања облачност са веома обилним падавинама због веома слабог премештања веома дуго задржавала, те обилним падавинама натапала једно исто подручје. У овим пределима очекује се да локално падне и преко 30-50 литара кише по квадратном метру.

Пљускови са грмљавином очекују се и у ноћи ка среду, локално и током среде, а у среду ће бити и свежије за 5 до 7 степени.