Прочитај ми чланак

Судар јаких антициклона: Нова прогноза – овако ћемо дочекати Нову годину

0

Метеоролог Иван Ристић најавио је ледену зиму са честим продорима хладног арктичког ваздуха и доста снега.

Републички хидрометеоролошки завод најавио је променљиво време за наредне дане – у суботу ће бити умерено облачно са сунчаним интервалима и суво, а у недељу са северозапада стиже ново пролазно наоблачење са кишом, у брдско-планинским пределима са слабим пролазним снегом. Почетком наредне седмице очекује се пораст дневних температура у већини места од 10 до 15 °Ц, уз краткотрајну кишу. Јаче наоблачење и захлађење с кишом, на планинама са снегом уз појачан северозападни ветар очекује се у среду средином дана на северу, а до краја дана и у осталим крајевима. Крајем периода облачно и хладније, местимично са кишом, на планинама са снегом, преноси Танјуг.

Метеоролог Иван Ристић је на својој Фацебоок страници дао детаљније појашњење очекиваних временских прилика у Србији ове зиме.

„Током следеће недеље доћи ће до развоја јаког азорског антициклона, такође, након последњег продора хладног арктичког ваздуха у склопу поларног вртлога развио се и јак сибирски антициклон, што ће условити да предстојећа зима буде хладна са честим продорима хладног арктичког ваздуха, а биће и доста снега. Основни покретач хладних и снежних зима је баш та спрега између азорског и сибирског антициклона“, наводи Ристић.

Према његовој прогнози, мада нас почетком следеће недеље очекује топли талас, „полако расту шансе да Нову годину дочекамо у правом зимском амбијенту“.

„Сутра после облачног и магловитог јутра, смена облачних и сунчаних интервала, ветар слаб променљивог правца. Највиша дневна температура кретаће се од 3Ц до 6Ц. У недељу током дана јаче наоблачење са кишом на планинама снегом температура без битније промене. Почетком следеће недеље краће отопљење максимална температура у постепеном порасту и кретаће се од 10Ц до 15Ц али се очекује повремено и киша. Више кише биће у среду и четвртак, 13. и 14. децембра. Затим од петка, 15. децембра поново долази хладан ваздух и доноси пад температуре али и постепени престанак падавина јер јача гребен азорског антициклона тако да ће се време стабилизовати. Јутра ће бити хладна са слабим мразем од -5Ц до 0Ц а највиша дневна температура биће од 2Ц до 6Ц. Током треће декаде, највероватније око католичког Божића, 25. децембра доћи ће до продора хладног артичког ваздуха који ће осим пада температуре донети и снег тако да полако расту шансе да Нову годину дочекамо у правом зимском амбијенту“, истиче метеоролог.