Прочитај ми чланак

Студенти дошли Вучићу под прозор: Сутра у 18 часова ново окупљање (ВИДЕО)

0

Протестном шетњом до Председништва завршено је окупљање због насиља над Србима на Косову и Метохији. Претходно, демонстранти, углавном студенти и млади људи, су блокирали саобраћај у Кнеза Милоша испред Немачке амбасаде.

Окупљени су послали поруку Александру Вучићу да одмах прекине такозване преговоре око Косова под покровитељством Запада и затражили да се прогласи окупација јужне српске покрајине.

Они су за сутра у 18 часова најавили ново окупљање испред Храма Светог Саве, а после молебан кренуче у нову протестну шетњу.

Неколико стотина грађана окупило се испред Немачке амбасаде у Београду, у знак протеста због тренутне ситуације на северу Косова.

После блокаде амбасаде и саобраћаја у Кнеза Милоша, окупљени су кренули у протестну шетњу до Председништва.

На скуп су грађане синоћ позвале организације Српска омладина за Космет и Покрет за одбрану Косова и Метохије.

Орагнизатори протеста су рекли да имају само један захтев, а то је да председник Александар Вучић испуни обећање које је дао, а то је да заштити српски народ на северу Косова.

Међу окупљенима су и посланик Двери у скупштини Србије Борко Пушкић, самостални посланик Александар Јерковић, као и један од оснивача Покрета за одбрану Косова и Метохије, историчар Милош Ковић.

Припадници Министарства унутрашњих послова распоређени су у околним улицама. Виђено је и више марица.

Један од учесника протеста професор Милош Ковић је рекао да су окупљени дошли да пруже подршку нашим грађанима на на косову али и да захтевају да се „Александар Вучић врати у Уставна овлашћења, а ако није способан за тако нешто да поднесе оставку“. Ковић је рекао да оставку треба да поднесе и влада Србије.

На питање зашто протестују баш испред амбасаде Немачке, ТВ Нова преноси да је ковић рекао да „у немачкој виде једног од криваца за европски споразум који сматрају штетним“.

Ковић је додао и да захтевају прекид преговора под окриљем Европске уније и повратак у Савет безбедности Уједињених нација.

Окупљени кажу и да немају никакве везе са протестом који је најављен за петак у 17 сати испред споменика Цара Николаја у Београду и ограђују се од тог протеста, преноси ТВ Нова.

Део окупљених је и претходне вечери организовао протест у Београду, када су блокирали саобраћај на аутопуту код Аутокоманде.