Прочитај ми чланак

Србија најскупља у региону по ценама аутомобила

0

Куповна моћ грађана Србије је знатно нижа у односу на Словенце и Хрвате, али је већина нових аутомобила у Србији скупља него у Словенији и Хрватској, показују подаци о актуелним ценама путничких возила из шест сегмената.

Разлика у цени уочљива је већ у категорији малих градских аутомобила, па је тако цена основне верзије „дачије сандеро“ у Србији скоро две хиљаде евра виша него у Словенији. Други модел из истог сегмента – „рено клио“, такође у основној понуди, најскупљи је у Хрватској, а најјефтинији поново у Словенији.

У сегменту градских компакт аутомобила поредили смо цене „шкоде октавије“ и новог „голфа“, оба возила са бензинским мотором. Куповина „шкоде“ највише се исплати у Србији, јер је у Хрватској за тај модел потребно додати 1.600 евра, а у Словенији скоро 2.400 евра. Популарни „голф“ најјефтинији је у Словенији, док је у Србији и Хрватској скупљи за око хиљаду евра, пише Н1.

Нови „опел цросленд“ у Србији кошта чак пет хиљада евра више него у Словенији, док је исти модел у Хрватској јефтинији три хиљаде евра него у Србији. У кросовер сегменту упоредили смо и цене модела „фолксваген Т-рок“ – у Србији је око 500 евра скупљи него у Словенији и Хрватској.

У сегменту СУВ возила издвојили смо „хјундаи тусон“, једини аутомобил од свих чије смо цене поредили који је најскупљи у Словенији. Тај модел је најјефтинији у Хрватској, док је у Србији његова цена три стотине евра виша. Други СУВ модел је „дачија дастер“, који највише кошта у Хрватској, а најмање у Србији.

Код такозваних породичних лимузина избор је пао на „BМW 318и“ који у Србији кошта 42.420 евра (основна цена), у Словенији је тај модел нешто јефтинији и стаје 42.050 евра, а у Хрватској је скупљи нешто више од 2.500 евра и износи 44.954 евра. Други модел из тог сегмента – „фолксваген пасат“ у Србији се више не продаје, а у Словенији је његова цена за око хиљаду евра нижа него у Хрватској.

Коначно, у сегменту луксузних возила први аутомобил који смо одабрали је „мерцедес С 450е“. Његова цена најнижа је у Хрватској, у Словенији је скупљи за пет хиљада евра, а у Србији за 5.600 евра. Најдрастичнија разлика у цени је код модела „порше кајен“, који у Србији кошта чак 33.000 евра више него у Словенији и око 20.000 више у односу на Хрватску.