Прочитај ми чланак

Срамно: Доловац кришом одржала презентацију за нови мандат

0

Избор новог републичког тужиоца отпочео је данас другим кругом, а актуелна главна тужитељка Загорка Доловац која је све ближа трећем мандату, презентовала је пред стручном комисијом свој план и програм. Да ће њен наступ бити уприличен данас, објављено је готово кришом на сајту Републичког тужилаштва током викенда, због чега нико од представника струке и организација цивилног друштва, заинтересованих за оно чиме се Доловац препоручује, није данас био у прилици да присуствује њеној презентацији. На послетку, све је окончано у кругу комисије коју махом чине најближи сарадници Доловац. Зашто?

У дану када је пажња читавог правосуђа усмерена на седницу Народне скупштине, у којој је, после вишегодишњег одлагања, коначно отпочела расправа и процедура за измене Устава Србије, у Републичком тужилаштву, кришом и у тишини, настављен је други круг избора за главног тужиоца, након што се у петак и формално окончао конкурс на ком су пристигле свега три пријаве.

(Фото: Јутјуб)

Актуелна главна тужитељка Загорка Доловац, која ће по свему судећи бити опет реизабрана на ту функцију и уживати у фотељи и трећи мандат, данас је, у оквиру прописане изборне процедуре, пред стручном комисијом презентовала свој план и програм за Републичко тужилаштво. Иако у свему томе на први поглед не би требало да буде ничег спорног, чињеница да је презентација заказана, а потом и одржана без адекватне најаве, на брзину и далеко од очију стручне, али и лаичке јавности, створила је утисак да се избор за РЈТ ипак не спроводи онако како би требало.

Да ли због чињенице што је исход унапред познат или због тога што Доловац ни два пуна мандата нису била довољна да савлада очигледан страх од јавних наступа, или су пак њени план и програм такви да их је најбоље сакрити, остаје да се нагађа.

Утисак је међутим, да је управо њена презентација захтевала посебну пажњу, како због свих контроверзи које прате ове изборе, тако и због њеног лика и истакнутог дела, а надасве угледа који ужива у јавности. Њен последњи потез само је потврдио какав однос гаји према читавој јавнотужилачкој професији, чији представници, изван комисије, очигледно, нису заслужили да чују чиме себе препоручује за место главне тужитељке.

Управо због тога данас је реаговало и Удружење тужилаца које је на Твитеру честитало Доловац на доследности у скривању.


Поглед на већински састав комисије пред којом је Доловац износила своје планове додатно указује колико јој је било битно да све прође без велике помпе и да се заврши у кругу блиских и проверених сарадника. Међу њима је и бивши специјлани и републички тужилац, а данас заменик републичког тужиоца Слободан Радовановић, који је Доловац утабао пут још 2007. када ју је из Новог Сада преселио у Београд, а потом јој и уступио своју фотељу.