Прочитај ми чланак

СПРЕМНИ БУСЕВИ И СЕНДВИЧИ Фантомске новинаре БИА Гашића учлањују у УНС, ево зашто

0

Само у последњих неколико дана, више од стотину новинара и медијских радника поднело је захтев за чланство у Удружењу новинара Србије и то колективним пријавама из неколико редакција, наводи део управе УНС-а. Изражавају бојазан да то има везе са предстојећим избором руководства најстаријег новинарског удружења у Србији.

За само неколико дана поднето 150 пријава за учлањење у УНС, што је више него што се учлани за годину дана, објашњава генерални секретар тог удружења.

„Кад добијете списак на ком видите да има и ваших чланова, онда вам је јасно да је неко правио спискове, а није ни питао људе ‘да ли желиш и да ли си можда већ члан неког професионалног удружења?. И то је за нас, односно за мене јасан доказ да се ради о колективном учлањивању које је супротно слободи избора и слободног удруживања“, каже генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић.

Актуелни председник УНС-а (радо виђен гост режимских медија), неће пред камере Н1 осим уколико није уживо, а на сајту УНС-а стоји његова изјава да је непријатно изненађен откуд члановима Управе информације које он као председник нема.

„Када бих сазнао да се у УНС ‘колективно’ учлањују запослени у Забавном програму РТС (уређује га Оливера Ковачевић), само у жељи да учествују на Изборној скупштини УНС-а и затим се врате фестивалима и поселима, ја бих то са задовољством подржао јер је, понављам, за УНС важно да окупи што је могуће већи број професионалних новинара. Нећемо правити раздор нити разлике међу члановима, ни по ком основу, нити ћемо се делити на ‘староседеоце’ и остале“, наводи Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србије.

Масовније пријаве стизале су претежно из медија чији је власник бизнисмен Радоица Милосављевић и оних у власништву синова директора БИА-е Братислава Гашића, каже Брајовић.

Сличну ситуацију имали смо прилике да видимо пре више од две године у Професионалном удружењу новинара Србије (ПРОУНС). Део УНС-а сумња да се у масовно чланство и предстојећи избор председника УНС-а умешало управо то удружење. Са представником ПРОУНС-а се недавно састао и Брајовић.

„Наглас је размишљао и о томе како би он могао да помогне као ПРОУНС изборима у УНС-у с обзиром да ми имамо два кандидата за председника. Ја сам се врло учтиво захвалио на таквој понуди. Сматрам да апсолутно нико нема право да нуди било какве ресурсе и да се на било који начин меша у изборе у некој другој организацији“, каже Брајовић.

Из ПРОУНС-а за Н1 кажу – немају коментар.

Више десетина истовремених пријава за чланство у УНС стигло је и из  некад државне агенције Танјуга, од недавно у власништву певача Жељка Јоксимовића и директорке Миње Грчић која је на предлог Владе постала и члан УО Филхармоније (о трошку народа) заједно са Вучићевом саветницом за медије Сузаном Васиљевић. Главна уредница Танјуга, водитељка Јована Јоксимовић (пријатељица са Вучићевом и Вулиновом женом), то види као начин да се осигура поштовање етичких стандарда професије.

„Учлањење у новинарско удружење обавезује новинаре да поштују Кодекс новинара Србије, који су заједно донели УНС и НУНС. Тиме се прихвата и надлежност професионалног суда части. Новинари наше редакције прихватили су мој предлог. Сваки новинар зна да се приступница за чланство испуњава лично. Мислим да је неопходно да се што је могуће више новинара у Србији и формално обавеже на поштовање професионалних и етичких стандарда наше професије. Зар не мислите да је рад по Кодексу новинара Србије највиши израз слободе професије?“, пита Јована Јоксимовић.

Слободан Ћирић, члан управе УНС-а, подсећа да је у току предизборна кампања за руководство УНС-а.

„Бојим се да ове масовне кандидатуре из више редакција из Србије имају извесну позадину, а ви врло добро знате да у Србији ништа не може да буде без политичке позадине и бојим се да овде има чак и политичке позадине“, наводи Ћирић.

Ближи се 29. мај када ће се председник УНС-а бирати између два кандидата – Владимира Радомировића из Београда и Живојина Ракочевића са Косова и Метохије. Део Управе раније је саопштио да је колективно учлањење удар на самосталност УНС-а и да може имати циљ да актуелном председнику осигура још један мандат.

Коме је у интересу да спречи победу Србина који живи на КиМ јер он сигурно не би, као председник УНС-а, дозволио да се медијски прећуткује издаја Космета или протежира кршење Устава, а ту су и извештаји које најстарије удружење новинара шаље у Европу и свет о слободи медија (мрклом мраку) у Србији.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!