Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ НЕСТАЛОГ НОВИНАРА: Ево шта је Стефан Цветковић рекао полицији

0

Цветковићев исказ у УКП пун "рупа", проверавају се сви његови контакти. Пре нестанка био на Косову са бизнисменом из источне Србије

Новинар Стефан Цветковић, чији је нестанак пријављен у ноћи између среде и четвртка, тврдио је у петак у просторијама Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије да су га отеле непознате особе, чија лица није видео. Претили су му, али га нису тукли. Интересантно је, међутим, да је Цветковић пронађен на улици када је излазио из куће, недалеко од његовог дома.

– Тврдио је да су га из аутомобила извукле непознате особе са „фантомкама“ и да према њему нису били грубе. Нису га тукли, нити је гладовао. Анализа трагова на његовом ручном часовнику, пронађеном поред напуштеног возила, није показала ДНК друге особе. Ни у колима, према досадашњим резултатима анализа, нема сумњивих трагова – прича нам извор из истраге.

Према оперативним сазнањима, Цветковић је пре десетак дана био у Приштини у друштву познатог бизнисмена из источне Србије. С њим је, непосредно пре мистериозног нестанка, највише комуницирао, што директно што кроз поруке. Одређене разговоре имао је и са телефонским бројем који је лоциран у Приштини, а забележени су и разговори са непознатим особама из Македоније.

Од тренутка када је пријављен његов нестанак, сви Цветковићеви телефони су били погашени, а има их неколико. Током оперативног рада, пресретнуто је неколико разговара особа с којима је одржавао контакт, чија је суштина била да је он жив и здрав, односно да му се ништа није догодило.

– Он има причу да му је прећено због сазнања које је изнео о убиству Оливера Ивановића, па да су га чак и отели људи који су уплетени у тај злочин. Наводно, план је био да га пребаце у Румунију. Његов исказ је пун „рупа“, али све проверавамо.

Полиција, у сарадњи са БИА, покушава да реконструише цео случај, као и све актере. Посебно су им интересантни они који су смислили цео овај план са нестанком Цветковића. Да ли је у све ово уплетен поменути бизнисмен и какву је улогу имао, јавност ће ускоро бити обавештена.

Цветковићеви родитељи, иначе, после сазнања да им је син пронађен жив недалеко од куће, нису били много расположени за разговор с новинарима. Кратко су поновили да нису знали где је био претходних тридесетак сати, али им је лакнуло. Како кажу, нису упознати с његовим професионалним радом, јер их је штитио тиме што им ништа није говорио.

Цветковићев близак пријатељ, који је претходног дана давао исказ у полицији о његовом нестанку, открио је за наш лист да је Стефану неки полицајац пре десетак дана, када се вратио са Косова, нудио 24-часовно обезбеђење, иако им није пријављивао да му је ико претио.

– Очигледно да знају да је Стефан у опасности, па на тај начин желе да га заштите. Он је то одбио, јер није желео да му ограничавају кретање. Колико знам, није се осећао угроженим – тврди Цветковићев пријатељ с којим смо разговарали док се још није знала судбина несталог новинара.

ИШАО У КРАЈНОСТ

У Белој Цркви нису сви били шокирани овом вешћу. Познајући Цветковића, наслућивали су, кажу, да би се овакав сценарио могао догодити.

– Раније је био склон екстремним ситуацијама, па смо помислили да је, можда, и сада посреди нека његова играрија, али нисмо о томе гласно говорили. Важно је да је жив, а ако је све лажирао, треба да одговара. Јер, цела Србија се дигла на ноге због њега – рекао нам је један Белоцркванин.