Прочитај ми чланак

РХМЗ издао упозорење на ледену кишу; Снег управо стиже и у ниже крајеве, а онда…

0

ЈП "Путеви Србије" саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут

За подручје југозападне и источне Србије, Републички хидрометеоролошки завод данас је објавио упозорење на локалну појаву ледене кише.

Према прогнози времена, по подне и увече могућа је локална појава кише која ће се ледити на тлу, наводи се у упозорењу.

РХМЗ је саопштио да ће данас бити претежно облачно и хладно, у нижим пределима с кишом, понегде и са суснежицом и снегом, а на планинама са снегом, уз поновно стварање или мање повећање висине снежног покривача.

На деоници државног пута првог реда Б-21, Дивљак – Ивањица – Јавор, коловоз је влажан, а већ има снега до пет центиметара, саопштило је јутрос Јавно предузеће „Путеви Србије“.

На територији Ивањице и Новог Пазара, на путним правцима трећег приоритета одржавања, коловози су влажни у нижим пределима, а снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара, због чега се препоручује опрезна вожња.

Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве местимичне поледице, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима.

Постоји могућност појаве магле на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима преко река.

На територији Зајечара учестали су ситни одрони дуж нестабилних камених косина у клисурама.

Фото: РХМЗ

Највише их има на Ђердапској магистрали, где се саветује опрезна вожња и придржавање саобраћајне сигнализације која обавештава о одронима.

Забране за шлепере и камионе са приколицом су на снази на следећим путним правцима: ИИ А-197 Куманица – Преко Брдо – Дуга Пољана, и ИИ А-198 Одвраћеница – Преко Брдо.

Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

ЈП „Путеви Србије“ саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

„Данас ће на време изнад региона утицати слаб циклон који ће се преко Јадрана премштати даље на североисток. Падавине које су већ захватиле западне, средишње и јужне пределе ће се у току дана и вечери проширити над цео регион. Над западним, средишњим и северозападним пределима ће то углавном бити снег, посебно преко 300мнв док ће источније бити кише и сунежице,а снега преко 700мнв. Понегде је могуће и краткотрајна појава ледене кише. У току после поднева и вечери киша ће и над осталим деловима региона прелазити у снег тако да ће се снежна граница спустити испод 100ннв. Како ће од поноћи падавине слабити формирање снежног покривача у низијама је најизгледније над већим делом низијске Хрватске, БиХ, западне, северне и дела средишње Срвије, док се источније очекује само на планинама где би га до четвртка после подне могло бити од 9цм до 18цм. У низијама углавном од 2цм до 5цм, само на северозападу и северу Хрватске и понегде западу БиХ и до 10цм. Ветар током дана источни и југоисточни, а на западу североисточни, после подне у окретању на западни и северозападни смер. Данас дневни максимум од 0 до +7 степени Целзијуса“, наводи Марко Чубрило, метеоролог аматер.

Сутра опет можемо да очекујемо мало снега, али ако сте се надали зимској идили чека вас разочарање – неће се дуго задржати.

„У четвртак над северним и источним пределима пре подне облачно, хладно и тмурно уз слабе снег или падавине на граници кише и снега. Над осталим пределима углавном суво, а од после поднева би углавном свугде било суво уз северозападни ветар. Сутра најхладније на истоку региона, око 0 степени Целзијуса, а најтоплије на западу око +6 степени Целзијуса. Петак и субота доносе доминацију антициклона уз суво и хладно време. Ујутро се очекује мраз, који на снегом покривеним планинама може бити и око -10 степени Целзијуса. Дневни максимуми од +1 до +7 степени Целзијуса, што је у границама просека“.

„Од недеље после подне ка нама ће почети струјање повремено влажнога али и осетно топлијег ваздуха са Атлантика те ће уз променљиву облачност повремено бити кише, док ће се снежна граница подићи на око 900мнв. Дуваће умерне, западни и југозападни ветар. У понедељак максимум од +2 на истоку Србије до око +14 на југозападу Хрватске, а затим углавном до +6 до +14 степени Целзијуса. Јутарњи мразеви ће бити слаби и ретки. Око 13.12. стоји сигнал за измену синоптике. Подизање антициклона на север би поново омогућило знатно хладнијем ваздуху да се преко Скандинавије упути ка нама. Око тог датума је прво могуће премштање хладног фронта уз пролазне падавине, јак ветар и осетно захлађење, док је синоптика према средини месеца још доста неизвесна. Све упућује на формирање секундарног циклона негде у нашој близини уз спуштање хладног вадзуха са севера али уз овако далек период није могуће ништа прецизније рећи… За сада све упућује да нас половином месеца чека ново захлађење, али детаљи о њему ће бити доступни тек за 4-5 дана“, напомиње Чубрило уз напомену да су „сви изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе.“