Прочитај ми чланак

Рачуни од којих ћемо се смрзавати: Скупља струја, гориво и гас – грејање је луксуз

0

Ове јесени, новчаници грађана Србије биће на удару. Енергенти ће поскупети, а поред горива и струје, веће цене имаће и гас. Управо због поскупљења гаса, поскупеће и грејање. А како поскупљења енергената изазивају прави домино ефекат, јер се струја и гориво користе у произоводњи апсолутно свега што потрошачи користе свакодневно, јасно је да ову јесен неће обележити само та поскупљења. Од хране, па до тоалет папира - због виших цена енергената, поскупеће све.

Као да све већ није довољно скупо, ове јесени поскупеће и енергенти – струја, гас и нафтни деривати.

Због поскупљења гаса, и топлане ће повећати цене грејања.

А када ове ставке поскупе, онда се покреће домино ефекат поскупљења.

Возачи први на удару

Први дан октобра доноси повећање акциза за осам одсто, а један од акцизиних производа су и нафтни деривати.

То значи само једно – возачи ће плаћати скупље гориво него досад.

Према речима почасног председника Уније послодаваца Србије Небојше Атанацковића, гориво би могло да поскупи за око шест динара по литру.

Дакле, уместо 214, возачи ће литар дизела плаћати 220, док ће иста количина бензина коштати 197 динара.

Већи рачуни за струју

У новембру почиње и нови обрачун струје, а цене ће, наравно, бити више. Савет Агенције за енергетику Србије дао је сагласност, па ће тако струја поскупети за осам одсто.

Киловат-час струје коштаће убудуће у просеку 10,26 динара. Међутим, када се на то дода порез, цена расте на 14,29 динара.

Тренутно, просечна цена киловат-часа са ПДВ-ом износи 13,31 динар.

Раније ове године, струја је већ поскупела два пута, а исто ће се десити у мају 2024.

Иако можда свако појединачно повећање не делује као да је велико, просечан рачун ће за годину дана, од маја до маја, бити већи за 600 динара.

Поскупљују и гас и грејање

Истовремено, од 1. новембра, поскупљује и гас, и то за 10 одсто. Тако ће просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање износити 5,02 динара по киловат-сату, укључујући порезе и таксе.

Због поскупљења гаса, топлане у Србији приморане су да повећају цене грејања. Неке су то већ урадиле, а неке чекају на одобрење да повећају цене и за више од 30 одсто.

Примера ради, у Суботици је грејање већ поскупело.

Фиксни део цене повећан је са 31,54 на 35,9 динара по квадрату или за 14 одсто, а варијабилни са 5,7 динара на 6,67 динара по мегавату или око 17 одсто.

„Укупно, цена је у просеку порасла 15,5 одсто“, рекао је директор Суботичке топлане Саша Петковић.

У Шапцу је такође поскупело грејање, и то већ од 1. августа. Због повећања цене гаса и струје, топлана је повећала цену грејања за 32,6 одсто.
А онда домино ефекат

Када се узме у обзир да су енергенти, поготово нафтни деривати и струја, кључни трошкови у производњи готово свега што грађани свакодневно користе, јасно је да ове јесени следи талас поскупљења.

На највећем удару биће они производи у чију производњу улази велика количина струје. Једна од таквих група су пекарски производи, дакле хлеб, бурек и остала пецива, а то свакако није једина храна која би могла да поскупи – на листи су и месо, риба, замрзнуто поврће и воће, јер су хладњаче такође велики потрошачи струје.

Осим хране, на списку поскупљења могли би да се нађу и сви они производи који у продавнице до потрошача долазе из погона за производњу пелета и папира.

Дакле, од хране, преко огрева, до тоалет папира – све је на удару поскупљења.

Чак и ако струја није један од кључних трошква у производњи, гориво за транспорт се користи у свакој индустрији, што свакако може да „погура“ цене навише.

Акцизе већ повећане

Од 1. октобра повећане су акцизе за гориво, струју, кафу, алкохол и дуванске производе.

Дакле, држава је за осам одсто повећала намете на ове производе, а за потрошаче то може да значи само једно – нова поскупљења.