Прочитај ми чланак

Пропао плочник код споменика Стефану Немањи (ФОТО)

0

Испред споменика Стефану Немањи, на Савском тргу у Београду, отворила се зјапећа рупа јер је десетак плоча са шеталишта пропало и показало да те масивне плоче леже на стубићима.

Простор је ограђен, срећа па нико није повређен, а корисници друштвених мрежа већ збијају шале на рачун изведених радова. Поједини су се обратили и Горану Весићу, министру грађевине и бившем заменику градоначелника Београда, постављајући питање о чему се ту ради, јер је трг реконструисан за време његовог мандата, међутим, Весић није одговарао.

Ђорђе Бобић, некадашњи главни архитекта Београда, каже за Данас да је овде реч о немару при извођењу радова, јер је све рађено на брзину да би се неко прославио проглашавајући тај простор отвореним.

– Тај немар је исти као и код већине других радова у граду. Ко зна шта се све испод наших ногу налази. А притом то све кошта грађане јер се поправља по више пута. Сетите се само Трга републике. Па неће ваљда Савски трг да буде гори од њега – прокоментарисао је Бобић.

Упитан да ли је некада видео овакво идејно решење, да масивне плоче стоје на стубићима, каже да није.

– То је чудан систем. Потпуно ми је нејасно о чему се ради. Можда је то направљено да би се некаква вода доле пуштала, али је направљено недовољно озбиљно и вешто. Можемо ми да критикујемо колико хоћемо, али то је постало начин деловања. Прво, погађају се послови без тендера, које добијају потпуно непознате фирме које немају неке квалификације за то. Онда оне то раде за не знамо колико наших пара. Последице тога су оно што видимо на овом примеру, на другим трговима и градским улицама које су пуне рупа – указује саговорник за Данас.

Он додаје да је последњих година то постало начин како се град одржава, односно не одржава.

– А притом много кошта, јер огроман новац иде на одржавање улица, паркова… Последњи показатељ како то функционише је оснивање новог предузећа за одржавање паркова. Имате Градско зеленило, једну традиционалну, јаку, добро организовану фирму, која деценијама то ради на доста добар начин. Сада је основана нова фирма која ће да се бави парковима. Чиме ће онда да се бави Зеленило? Можда дрворедима – пита Бобић.

Према његовим речима, нема оправдања за оснивање нове фирме поред постојећег Градског зеленила „осим ако није нека врста лукративне акције, да не кажем корупције“.

Никола Јовановић, директор Центра за локалну самоуправу, истиче за Данас да је срамота да су оба централна градска трга у Београду, Трг републике и Савски трг, „овако исфушерисана“.

– Савски трг је највећи са 20 хиљада квадратних метара чистог простора и треба да служи за већа окупљања и манифестације. Поставља се питање како ће остваривати ту своју сврху, ако се распада већ од обичних пролазника. Трг републике није у ништа бољем стању. Очигледно је да је нешто озбиљно труло у ланцу инвеститор (Град)-избор извођача-надзор. Додатни проблем је што нико није одговарао за овакав и сличан фушерај у Београду већ десетак година – указује Јовановић, додајући да би Потемкин био љубоморан на власт у Београду.