Прочитај ми чланак

Пробудила се министарка Вујовић, после 8 дана тражи затварање Винче

0

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са представницима Града Београда и компаније „Бео чиста енергија“, поводом пожара који је недавно избио на старој депонији у Винчи.

Како се наводи у саопштењу, Вујовић је, на састанку којем су присуствовали заменик градоначелника Београда Горан Весић, градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић и представници компаније „Бео чиста енергија“, тражила од надлежних да изађу са конкретним предлогом и роком за решавање овог великог проблема Београђана.

YouTube

Министарка је инсистирала да представници Града Београда и компаније „Бео чиста енергија“ хитно одрже састанак градског штаба за ванредне ситуације.

Састанак је заказан за сутра, а предвиђено је да се након састанка донесе одлука о наредним корацима, као и на који начин ће бити спречени нови евентуални пожари.

Састанку ће присуствовати и представник Министарства заштите животне средине.

Она је додала да је компанија „Бео чиста енергија“ добила све потребне привремене дозволе за одлагање комуналног, грађевинског и инертног отпада

на новој парцели, где је смештена санитарна депонија, истичући да очекује да ће стара депонија бити затворена у што краћем року.

„Ова депонија је један од највећих еколошких проблема у Београду и на решавању овог проблема се ради интензивно. Животна средина се тиче свих нас и зато ће министарство које водим још ближе сарађивати са надлежнима и пратити процесе који предстоје, како би се решио овај вишедеценијски проблем Београђана“, рекла је Вујовић.

Вујовић је подсетила да су, по избијању пожара, због обима акцидентне ситуације, инспектори за заштиту животне средине изашли на терен заједно са градском комуналном инспекцијом која је надлежна за депонију у Винчи.

Подсећамо, депонија у Винчи гори од викенда 7. на 8. август, када је Београђане у вечерњим и јутарњим сатима засуо дим са депоније у пламену. Од тада, упркос најавама из Града Београда, пламен до краја није угашен – репортери Нова.рс су и данас били на листу места и установили да је депинија још под димом.