ПРЕДСЕДНИШТВО СРБИЈЕ: Ветерани рекли не, чека се одговор Вучића, не одустају ВИДЕО

0

Предали смо у Председништву Србије захтев за пријем код Председника Републике и тражимо да нас у року од 24 часа неко позове из Кабинета Председника Србије на један разговор како бисмо објаснили разлог протеста и камповања у Пионирском парку”, рекао је за Србин.инфо Ненад Станић испред ратних ветерана који протестују даноноћно у Пионирском парку, додајући да им је било понуђено да их прими шеф кабинета Председника Србије, а како су борци инсистирали да то буде Председник, речено им је, након што су од њих узети лични подаци, да ће у неком наредном периоду бити позвани у Председништво Србије.

Станић је још и рекао да им у камп долазе као подршка разни људи, те да су им у посету дошла два народна посланика, за које претходно нису знали ко су они. Како је Србин.инфо накнадно утврдио, то су били самостални посланици Јован Јовановић и Соња Павловић. Они су им понудили да им закажу конференцију за новинаре у Скупштини Србије, где би дали изјаву у вези протеста бораца, што су прихватили ратни ветерани.

Борци су у разговору са нашим новинаром и поновили своје захтеве, у вези протеста:

  • да се повуче из скупштинске процедуре предлог Закона о основним правима бораца и војних инвалида, јер по том закону би ратни ветеран још био држан у категорији социјалног случаја и борачки додатак би добијао борац тек са 60 година, те да се формира нова радна група, у вези предлога поменутог закона, у коме би били укључени стварни, а не од државе наметнути, представници бораца, који су били мимоиђени у претходном периоду;
  • да се, по угледу на свет и околину, формира боричко министарство, јер борци више немају поверења у репрезентативна штеточинска удружења, која нису на прави и искрени начин заступала права ветерана, свих ових година, а које би подјенако бринуло и штитило интересе свих бораца, било да су члан неке партије или нису;
  • решавање статуса бораца, кроз посебан члан Закона о правима бораца, који су оболели од проблем посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП), а који се никоме од стране наше државе не признаје ако је оболео од њега након 2004. године, иако је познато у свету да од њега могу да оболе људи и после 20 година од завршетка ратовања;
  • и да Видовдан, којег борци Србије већ неко време обележавају као свој празник, буде проглашен Дан ратних ветерана, који, као такав дан, постоји у многим државама света.

„Зашто када је у питању Видовдан држава нема слуха, иако је то избор нас већине, учесника рата, и ако је он у нашој војној традици препознатљив као стара војничка слава? Не заборавимо, тада наша Црква даје помен за све наше ратнике од Косовског боја до данашњих дана. Такође, ми можемо изаћи тај дан и сетити се наше браће која су, бранећи Србију, гинула пред нашим очима,”, истакао је још Станић и закључио:

„Смисао нашег протеста је и да статус бораца буде пропраћен на тај начин поштовањем, а не да се они називају лудацима и будалама са ратиштима, како је било свих ових година.”

КАМП

Камп од више шатора који су подигли борци у Пионирском парку између Скупштине и Председништва Србије, у односу на недељу је већи и у њему се налазе већи број ветерана који ту бораве 24 часа, што говори у прилог чињеници да овај протест подржава све већи број бораца који су бранили српске земље током ратова 90-их.