Прочитај ми чланак

ПОНОВО СТИЖУ ВЕЛИКЕ ВРУЋИНЕ: Познати метеоролог објавио детаљну прогнозу…

0

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу за наредни период.

– У недељу ће се током дана преко региона премештати још једна фронтална зона која ће нам донети променљиво облачно и ветровито време, посебно на северу региона. Рано ујутро врло слабе, пролазне, кише може бити на крајњем североистоу региона, док над средишњим и источним пределима БиХ, севером и северозападом Хрватске, над већим делом Србије и сверу Ц.Горе у недељу током дана може бити ретких локалних пљускова понегде. Дуваће умерен и јак, средином дана на северу региона на махове и веома јак северозападни ветар са ударима и до око 20м/с. Дуж Јадрана претежно сунчано али ветровито уз буру и северозападни ветар. Дневни максимум до +18 до +25 степени Целзијуса- написао је Чубрило на свом профилу.

FOTO: Youtube

– У понедељак и даље ветровито уз промењљиво облачно и релативно свеже али највероватније суво. Дуваће умеран и појачан, северозападни ветар који ће крајем дана бити у слабљењу. Дневни максимум још мало нижи у односу на недељу и требао би се кретати од +16 до +23 степена Целзијуса. Увече разведрванаје тако даће ноћ ка уторку бити врло свежа уз минимуме који ће углавном бити испод +15 степени Целзијуаа, преко 800мнв и испод +10, а у котлинама виших планина и испод +5 степени Целзијуса тако да над подручјем Пештера, вишим котлинама севера Ц.Горе, вишим планинама средишње БиХ и Шарским простором може бити и приземног мраза. Током дана у уторак претежно сунчано и мало топлије уз дневни максимум до око +26 степени Целзијуса- наводи Чубрило.

Она наглашава да са јачањем антициклона од среде слледи стабилизација и даље отопљење.

– До петка ће још ноћи углавном бити пријатне уз минимуме испод +20 степени Целзијуса (осим дуж Јадрана), док ће максимуми у петак већ често бити око +34 степена Целзиуса.

Доток топлог, субтропског, ваздуха ће се наставити и за долазећи викенд када ће ноћи постати непријатно топле уз минимуе који ће све чешће остајати преко +22 степена Целзијуса, док ће максимуми понегде бити и око +38 степени Целзијуса.

Према тренутној сноптици све до око 25.07. а можда и који дан дуже би се задржало веома до екстремно топло време без падавина. Једино око 18.07. може доћи до мањег попуштања врућине уз локалну дестабилизацију атмосфере- каже метеоролог.

– Ово ће бити други велики топао талас овог лета уз високе максимуме у суво време, што ће само погоршати већ јако лошу ситуацију са резервама влаге на северу региона у сигурно ће у великој мери умањити,а негде у преполовити овогодишњи род кукуруза.

Уживајте у актуелном освежењу које ће нас пратити до око 16.07. након чега следи барем десетак дана великих врућина- закључио је он.