Прочитај ми чланак

Пољопривредници блокирали излазе из Панчева за Београд

0

Ратари већ седми дан протестују у градовима широм Србије због ниске цене сунцокрета, а од недеље су пољопривредници блокирали и оба излаза из Панчева за Београд чекајући исход данашњег састанка њиховог представника и премијерке Ане Брнабић, који је заказан за 10 часова, преноси Радио-телевизија Србије (РТС).

Састанку ће присуствовати и произвођачи уља, представници трговинских ланаца, као Привредне коморе.

Ратари су истакли да чекају исход састанка након чега ће одлучити о даљем току протеста.

У Влади, како је саопштено, очекују да резултат разговора буде решење актуелне ситуације, прихватљиво за пољопривреднике и за државу и трговце – водећи рачуна о интересима грађана.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за РТС да ће данашњи састанак укључити све оне од којих може да се очекује да допринесу решењу – и ратаре, али и произвођачи и прерађивачи уља, као и трговински ланци.

„Сви имају проблеме, од тога да су трошкови саме производње за ратаре порасли до тога да је до недавно на снази била забрана извоза и да су трошкови за прерађиваче такође порасли“, нагласио је Чадеж и додао да сви деле терет и да је зато битно да сви седну за сто и виду на који начин то може да се ублажи.

Напомиње да је суштина да се види како да се ублажи ситуација и да нико не буде на великом губитку.

Ратари траже да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа.

Влада је првих дана протеста испунила део захтева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Пољопривредници данима протестују и блокирају саобраћајнице и поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!