Прочитај ми чланак

ПОКВАРИЛИ МИЛУ БИЗНИС Влада ЦГ раскинула уговоре за градњу малих хидроелектрана!

0

Влада је раскинула седам уговора о концесији којима је била предвиђена изградња малих хидроелекетрана, саопштено је Телевизији Вијести из Министарства капиталних инвестиција. Због тога ће морати да плате одштету "инвеститорима" (један од њих је и Милов син) због раскида уговора који је "зацементирао" његов режим, али је та цена свакако мања од цене трајног уништења природних добара и ендемских врста.

“Стихијско планирање изградње мХЕ ће се у коначном негативно одразити на све грађане, будући да је до сада поднето пет тужби Привредном суду за накнаду штете. Незахвално је говорити у овом тренутку о износу штете која ће се тек утврдити у судском поступку који је пред нама“, казали су из Министарства.

“Раскинути су уговори о изградњи малих хидроелектрана на следећим водотоцима: Ђуричка ријека у Плаву, Бистрици у Бијелом Пољу, Буковици у Шавнику, Режевића ријеци у Будви, Љевишкој и Раштаку у Колашину. На водотоку Раштак је била предвиђена изградња две МХЕ на основу два уговора о концесији”, обавестили су из Министарства.

Грађани у Црној Гори су, као и у Србији, месецима и годинама протестују и бране реке од машина, а сада не крију радост због одбране богатства Црне Горе, како кажу.

“Ми смо презадовољни што је одбрањена Буковица. Добили смо једну грађанску Владу, да мисле ипак о грађанима својим, а не да мисле само о појединцима који ће да пуне џепове са наших река и планина и осталих богатстава Црне Горе”, каже Вељко Булатовић из Доње Буковице.

Булатовић поручује да њиховој борби још није дошао крај.

“Нама река значи живот, не само нама, свим становницима Црне Горе, оне су држава Црна Гора заједно са народом. Нисмо у потпуности задовољни док се не буду заштитиле све реке у Црној гори. То су бисери Црне Горе.”

Из Министарства капиталних инвестиција уверавају да ће то и учинити.

“Ситуација у којој смо се као друштво нашли након стихијске градње малих електрана, друштвених и еколошких последица, као резултат ће имати велики негативни утицај на цело наше друштво, а чије сразмере само назиремо у овом тренутку. Са сигурношћу се може рећи да ова Влада неће давати нове концесије за градњу малих електрана”, казали су Телевизији Вијести.

Влада је већ средином јануара прекинула поступак одобравања изградње мале електране “Слатина” у Колашину, коју гради компанија ББ “Хидро”, у сувласништву сина председника државе Блажа Ђукановића.

И у Србији дозволе за уништавање река путем изградње малих хидроелектрана које доносе огроман новац само инвеститорима, имају искључиво људи блиски Александру Вучићу и његовом режиму.