Прочитај ми чланак

Ово место има најјефтиније станове у Србији: Квадрат кошта око 450 евра

0

Најјефтини станови у Србији граде се у општини Бујановац, у овом месту на југу Србије квадрат кошта око 45 евра, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. Ова општина са већинским албанским становништвом једна је од најсиромашнијих у Србији и плата је испод српског просека, па износи 60.340 динара (око 515 евра). Последњих пет година се доста градило, а укупну слику овог места "поправља" прилив новца Албанаца из дијаспоре, који годишње одморе проводе у родном месту.

Званична статистика показује да су се цене станова у првој половини ове године кретале од 52.481 динар по квадратном метру у Бујановцу, до 489.634 динара у београдској општини Савски венац.

Стан од 105 квадрата 50.000 евра

Уредник новина „Бујановачке“ Никола Лазић  каже да је чињеница да се у Бујановцу доста градило претходних година.

„Те станове су углавном куповали људи који живе у дијаспори. Пре свега Албанци, али је и доста Срба куповало. Међутим, оваква цена станова стоји годинама уназад, ту је око 500 евра. Ви овде можете да купите одлично опремљен стан. Овде се квалитетно гради са материјалима који су добри. Скоро је био код нас оглас – стан од 105 квадрата је продат за 50.000 евра“, каже Лазић.

Додаје да је Бујановац мало место и да је неважно где су зграде позициониране, када је центар удаљен на свега неколико минута.

„Сам центар нема места за градњу, али у околини има. Колико ја знам, у граду се тренутно граде две зграде, што значи да има интересовања и купаца“, наводи уредник „Бујановачких“.

Још једном подвлачи да веће интересовање није утицало на промену цене и да је она годинама иста.

Шта кажу огласи?

Понуда станова за продају у Бујановцу и није толико разноврсна. Оно што се тренутно може видети јесте повољно.

Тако се продаје стан од 45 квадрата за 22.500 евра.

Међу огласима има станова који одударају од просечних цена, па се тако трособан стан од 91 квадрата продаје за 70.000 евра.

Како се живи у једној од најсиромашнијих општина у Србији?

Према попису из 2022. године у Бујановцу живи 41.068 становника, а од тога је 25.465 Албанаца (62,00%). Годинама уназад Бујановац обара неславне рекорде и налази се међу пет најсиромашнијих општина у Србији.

„Треба имати у виду да Бујановац има много велику дијаспору. Процењује се да између 20.000 и 30.000 људи из Бујановца живи у иностранству. Они отуда шаљу неки новац. Цело лето овде долазе на одмор, троше неки новац, купују некретнине. Новац се врти. Раде продавнице, кафићи – тај просек плате можда ствара мало нереалну слику“, сматра Лазић.

Просечна плата у Бујановцу у августу била је нешто више од 60.000 динара.

Бујановцу недостају инвестиције, а разлог је близина административне линије са КиМ, што одвлачи инвеститоре – сматра саговорник.

„Пре пет година је била експанзија, баш се пуно градило, а сад не толико. Те добре зграде које су направљене, све су продате и углавном се продају унапред“, напомиње саговорник.

Одлазак младих јесте проблем, али суштински , како наводи Лазић, људи живе заједно без сукоба и тензија.

У чему је разлика између периферије Београда и Бујановца?

Како објашњава Урош Јовановић из „Арт некретнина“ цену станова у главном граду диктира чињеница што се уопште ради о Београду.

„Имате људе који морају да живе у Београду и имају драстично мање буџете него што би требало за стан у центру града. ТИ људи се природно одлучују за периферију. За тај неки новац који је за Београд мали, за унутрашњост, а поготово за југ Србије, та цена је још увек „WОW“. У Београду сад да купите квадрат за хиљаду и нешто евра је као да сте добили на лутрији. Огромна тражња за Београдом не може да се мери са другим местима“, каже Јовановић.

Напомиње да се неретко дешава да некретнине у унутрашњости нема ни ко да купи. Поготово када се ради о кућама.