Прочитај ми чланак

Срби купују станове у Грчкој, ово су цене: На Халкидикију јефтиније него у Крњачи

0

Док су цене станова на појединим локацијама у Београду и даље на врхунцу упркос томе што је, како показује статистика, продаја некретнина опала у читавој Србији, посебно интересовање наших људи у последње време влада за некретнинама у Грчкој. Није ни чудо имајући у виду да се у тој земљи може наћи стан и за 800 евра по квадрату, ако желите некретнину са погледом на море, можете је купити већ за 1.500 евра по квадратном метру.

Грчка летовалишта су годинама уназад најпопуларнија међу нашим туристима. Тако из годину у годину расте и интересовање за куповином некретнине на обали Егејског мора. Раст цене квадрата видљив је и у Грчкој, али се ипак чини да се некретнине у овој држави могу наћи по повољнијој цени него код нас.

„Најјефтиније“ некретнине на грчком мору налазе се у Олимпијској регији. Тако се у области Катеринија просечне цене крећу од 1.500 па навише. Староградња се може купити већ за хиљаду евра по квадрату, али у мањим и неразвијеним местима.

На периферији Солуна квадрат од 800 евра

Агенти за некретнине прецизирају да цене доста зависе од дела града и стања некретнине, као и да се цене у Солуну крећу од 800 евра па све до 6.000 и више по квадрату, и да је све мање јефтиних станова.

„Солун је врло сличан са ценама на Халкидикију. Квадрат новоградње на Халкидикију, као и Солуну је у просеку око 2.200 евра, са тенденцијом раста, јер је све мање плацева на којима би могле да се праве нови стамбени објекти, па власници користе ситуацију и тако, на свако мало, повећавају цену. Приступачних станова који су 2014. и 2015. коштали око 50.000 евра скоро и да нема, а и то што се појави на тржишту, захтева много улагања, као и да то што је иоле квалитетно и јефтино једноставно се прода одмах“, објаснио је за Бизпортал Никола Недељковић, директор компаније која се бави куповином и продајом станова у Грчкој.

Староградња на Халкидикију од 1.000 евра

Што се тиче Халкидикија и приморја, у зависности од места до места, цена по квадрату староградње може да се нађе и за 1.000 евра, што је, поређења ради, јефтиније од појединих београдских насеља. Примера ради, у Крњачи просечна цена староградње је 1.190 евра.

С друге стране, на Халкидикију локација диктира цену, па је за староградњу некад потребно издвојити и 2.000 евра.

„Станови и апартмани коју на 500, 600 метара од мора коштају од 1.600 до 2.000 евра по квадрату у зависности од стања некретнине. Најбоље су прошли они који су ранијих година купили јефтине некретнине, које су реновирали и уложили у њих, па сада могу да их продају за драстичну разлику“, наводи Недељковић.

У најскупља места спадају Солун, Халкидики и Паралија. Једине области са вишим ценама од Халкидикија и Солуна су Атика, односно јужна предграђа Атине (3.261 евро/м2), северна предграђа Атине (2.721 евро/м2), Киклади са преко 3.000 евра по квадрату и Јонска острва, односно Лефкада и Кефалонија, где је просечна цена квадрата 2.151 евро.

60 квадрата у Паралији за 89.000 евра

Халкидики се нашао на четвтом месту најскупљих места у Грчкој са просечном ценом од 1.875 евра по метру квадратном.

Општина Солун – у коју спада и популарна Переа у којој српски туристи купују станове, нашао се на 5. месту са 1.762 евра по метру квадратном.

Ипак, има огласа и са примамљивим понудама, па тако стан у Паралији од 60 квадрата са погледом на море, сада може да се купи и за 89.000 евра.

Интересовање за куповину некретнина у Грчкој постало је популарно још почетком 2014. године, када су Срби куповали станове или апартмане са погледом на море, по цени која је била много нижа од тадашњих цена квалитених станова у Београду или Новом Саду.

У зависности од локације, близине мора, или центра града, куповани су трособни станови за суме од 40.000 до 50.000 евра, што је данас потпуно немогућа мисија.

Они храбрији грађани, који су имали могућност, али и вољу, куповином стана пре пар година загарантовали су већ сада озбиљну разлику у новцу у случају продаје некретнине.

Агент за некретнине Каћа Лазаревић наводи да у Грчкој има и јефтиних и скупих некретнина. Што се тиче Солуна где се квадрат може наћи и за 1.000 евра, Лазаревић објашњава да је у питању локација на далекој периферији града.

„Оно што је квалитетно није тако јефтино. То до 1.000 евра је далека периферија у Солуну, али тешко да може да се нађе. Друго, ви тиме не добијате држаљанство. Морате да трансферишете са свог рачуна на рачун влансика у Грчку. Порези морају да се плаћају, притом морате да водите рачуна о некретнини, а не живите тамо. Дакле, мој савет свима је да је боље овде купити и издавати, тако имате контролу над својом некретнином“, објашњава Лазаревићева.

Некретнине јефтине и у Шпанији

Додаје да јефтиних некретнина има и у Шпанији, а не само у Грчкој, како се многима чини.

„Маса људи иде у Шпанију да купује некретнине. Има и у Трсту јефтиних станова. Понављам, оно што је квалитетно, оно што је добро и налази се на доброј локацији, кошта исто као и код нас. Има наших богатих људи који купују у Атини, у Солуну. Солун је леп град, али није туристичка сезона целе године. Има и у Ниси да се пронађе јефтино, али опет треба да уложите 300.000 евра да би добили боравак, а и да вам то нечему служи. Зато, добро размислите“, поручује агент.